Érsek az ENSZ-ben: Aki a katolikus szexuális erkölcsöt képviseli, azt üldözik
(forrás: www.kath.net – 2011. március 23.)

Silvano M. Tomasi érsek, a Vatikán képviselője az UNO-nál, az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó bizottsága előtt kedden megtartott beszédében elítélte azon katolikusok lelkiismeret- és vallásszabadsága ellen indított támadásokat, akik a szexuális erkölcsről és az emberi természetről megőrizték az Egyház tradicionális véleményét. Tomasi érsek a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ Genf-i központjában.

Az érsek azt mondta, hogy a társadalompolitikáról és az emberi jogokról tartott vitákban „zavaros trend” uralkodik: „Megtámadnak azért embereket, mert olyan véleményt képviselnek, mely az egyneműek közötti szexuális kapcsolatot nem támogatja.”
     „Ha ezek az emberek erkölcsi meggyőződésüket vagy az emberi természetről alkotott véleményüket, mely vallásos meggyőződésük kifejeződése is lehet, képviselik, akkor megbélyegzik, sőt, megrágalmazzák és üldözik őket.”

Az érsek hangsúlyozta, hogy azok a kísérletek, melyekkel a homoszexuális gyakorlat katolikus vagy más bírálóit el akarják hallgattatni, maga az ENSZ bizottság mércéje szerint is megsértik az emberi jogokat.

Az érsek beszédének kiváltó oka az volt, hogy az emberi jogokkal foglalkozó bizottság ismét a „szexuális orientáltság mint emberi jog” témáról folytatott tanácskozást. Az Egyház attól tart, hogy egy általános „emberi jog a szexuális orientáltsághoz” bizonyos körülmények között azon keresztények ellen indított nemzetközi támadáshoz vezethet, akik elutasítják a homoszexuális gyakorlatot.

A törvénnyel kapcsolatban Tomasi érsek figyelmeztetett, hogy különbséget kell tenni a szexuális érzések vagy gondolatok és tettek között. „Egy állam soha ne büntessen meg egy személyt vagy ne korlátozza jogait érzései vagy gondolatai miatt. De az államoknak szabad és kell a tetteket szabályozni, köztük a szexuális tetteket is. Az egész világon létezik egy konszenzus, mely szerint a szexuális viselkedés egyes fajtáit törvénnyel tiltják. A pedofília és vérfertőzés két példa erre.”

„Az emberi szexualitásnak, mint minden már önkéntes aktivitásnak, erkölcsi dimenziója van.” Aki a szexuális cselekedetek önkéntes és erkölcsi karakterét tagadja, és ezeket ehelyett egy „orientáltság” elkerülhetetlen kifejezéseként kezeli, az ezzel az emberi szabadság és méltóság iránti saját igényét aknázza alá.

Az érsek az Egyház álláspontját is hangsúlyozta: „Az emberi szexualitás ajándék, mely valódi módon egy férfi és egy nő közötti teljes és életre szóló kölcsönös odaadásban a házasságban jut kifejezésre.”


2011. március 23.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA