Törökország továbbra is megtagadja a jogi státuszt a katolikus Egyháztól
(forrás: www.kath.net – 2010. január 20.)

Ankara/Törökország
A török kormány visszautasította azt a kérést, melyben a Vatikán a katolikus Egyház számára jogi státuszt kért. Jelenleg ez nem lehetséges, mondta a miniszterelnök-helyettes, Bülent Arinc az angol nyelvű napilapnak „Today’s Zaman”. A kormány az isztambuli ökumenikus patriarkátusnak is keres egy megoldást, mely „a patriarkátus létezését ugyan elismeri, de nem adja meg neki a jogi személy-státuszt”.

A török hatóságok a katolikusokkal és a protestánsokkal szemben az 1923-ban Lausanne-ben kötött szerződésre hivatkozik, melyben a török köztársaság nemzetközi jog szerinti alapjait fektették le. Ankara értelmezése alapján e szerződés csak a zsidókat, az örményeket és a görögöket ismeri el nem-mohamedán kisebbségnek. Ezért lehetetlen még ma is minden más nem-mohamedán kisebbség elismerése.

Az isztambuli ortodox patriarkátussal való érintkezésben a török állam megtagadja az „ökumenikus” patriarkátus elnevezés elismerését. Ankara számára a 300 millió, a világban szétszórtan élő, ortodox keresztény feje, I. Bartholomaios, csupán a törökországi kis görögül beszélő ortodox közösség főpásztora.

Ugyanakkor Arinc kijelentette, hogy a kormány mindent meg akar tenni azért, hogy az ortodoxok 40 éve zárt papszemináriumát az Isztambul melletti Chalki szigeten hamarosan meg lehessen nyitni.

1952 óta Arinc volt az első magasrangú török kormánytisztviselő, aki 2011. januárjában a patriarkátust az isztambuli Fener városrészben felkereste, és ezzel a kormány azon készségét aláhúzta, hogy a jövőben többet akarnak tenni a keresztény kisebbségekért.


2011. január 20.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA