Dacolva az óriási földrengéssel (!)
(forrás: www.N24.de – 2011. március 19.)

Elkészült a 634 méter magas „Tokyo Sky Tree”

„Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, amelyet az emberek építettek. … Az Úr tehát szétszórta őket onnét az egész földön, s abba kellett hagyniuk a város építését.” (Ter 11,5/8)

Szerény 634 méter magasan nyúlik az égbe – Tokió legújabb televíziótornya. A „Tokyo Sky Tree” a maga nemében a legnagyobb – és földrengés-biztos.

Mintha az óriás földrengés nem is lett volna. Tokióban japán munkások világcsúcs magassággal fejezték be az új televíziótorony, „Tokyo Sky Tree” építését. Egy héttel a hatalmas földmozgás után érték el a tervezett 634 méter magasságot. Ezt jelentette a Tokyo Sky Tree Co üzemeltető cég internetes oldalán.

Ezzel Tokió legújabb jellegzetessége a világ legmagasabb tévétornya lett. 634 méter magasságával a torony a Dubai-i világcsúcstartó Burdsch Chalifa (828 méter) mellett egyúttal a világ második legmagasabb épülete lett.

A hírrel kapcsolatban figyelembe ajánlom a honlap „Minél inkább akarja az emberiség házaival elérni az eget, annál kevésbé fog ez sikerülni” című 2007 augusztusában megjelent írását, mely Zentai Péter tudósító riportjával kapcsolatban került fel. Ebből a riportból a legfontosabb részlet:

„Rövidítve és magyarul azt akarom csak üzenni, hogy kimutatható – ez számomra az utóbbi idők egyik legérdekesebb felfedezése – hogy mindannyiszor, mikor az elmúlt és a jelen században felépülőben volt az éppen a világ legmagasabb építményének nevezett valami, akkor összeomlottak a tőzsdék, némelykor bedőlt az egész világgazdaság. Például ugye 1929-ben, minden idők legnagyobb krachjának előestéjén adták át New Yorkban az addigi legmagasabb épületet, a maga 283 méterével. A nagy depressziónak nevezett időszakban, 1930-32 között épült meg ugyancsak Manhattenben, a hosszú évtizedeken át világcsúcstartó, a háromszáznyolcvanegy méteres Empire State Building. A World Trade Center tragikus sorsú négyszáztizenhét méteres ikertornyait 1974-ben adták át, épp egy gazdasági stagnálással, olajárrobbanással vegyes kivételesen magas infláció jellemezte világgazdasági szituáció kezdetekor. 1997-i szuperválság Ázsiában: természetesen akkor készül el egy új csúcstartó, a malajziai főváros ékessége: a négyszázötvenkét méteres két Petronas torony.
     S most itt vagyunk 2007-ben, egy már kitört és talán ismételten kitörni látszó nemzetközi hitel és pénzügyi válság, valamint három szuper-felhőkarcoló közötti ádáz verseny kellős közepén. Hiszen ezekben a világgazdasági szempontból oly kritikus hetekben érték el az ötszáz méteres magasságot egy jakartai, egy chikagoi és egy dubai toronyház építői. A dubainál titokban tartják ugyan a végcélt, de nem kizárt, hogy az végülis hétszáz méteres, sőt talán ezer méteres lesz.
     Ez borzasztóan rossz ómen. De legalább az én lelkiismeretem nyugodt, mert előre szóltam: minél inkább akarja az emberiség házaival elérni az eget, annál kevésbé fog ez sikerülni a részvényeivel, gazdasági növekedésével. Egyébként pedig egy toronyház sem nőhet valójában az égig. … Nem is értem ezt az erőlködést. ... „


2011. március 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA