Benedek visszaköltözött a Vatikánba
(forrás: www.kath.net – 2013. május 1.)

Benedek május 2-án, csütörtökön 16 órakor tér vissza a Vatikánba, közölte kedden a vatikáni szóvivő. Helikopterét 16:30 és 17 óra között várják a Vatikán leszállópályájára. A „Mater Ecclesiae” egykori kolostorban fog ezentúl lakni, amit direkt saját számára építtetett át.

A Vatikán „öregotthonába” [a kath.net ezt a szót használja: Alterssitz im Vatikan: szószerinti fordításban: „időskori lakhely a Vatikánban”] elkíséri négy házvezetőnője a „Memores Domini” közösségből, a német Schönstatt-nővér és régi munkatársnője, Birgit Wansing, valamint Georg Gänswein érsek, a magántitkára, bár ez utóbbi lehet, hogy nemsokára átköltözik szolgálati lakásába, mert hogy ő a Pápai Ház prefektusa is.

A Vatikán egykori kertészházát II. János Pál pápa kérésére 1992-ben alakították át kolostorrá, ahol 1994-től 2012. őszéig egymás után több női szerzet közösségei éltek, hogy az Egyházért imádkozzanak. Lombardi azt is közölte, hogy az új pápa [?] ezentúl is a Santa Marta vendégházban akar lakni, de az továbbra sem világos, hogy ez végleges megoldás-e vagy sem.

UPDATE (május 2. délban):
     „A pápa [!!, mármint Joseph Ratzinger] meg van elégedve, hogy visszatér a Vatikánba, mert ez most a normális helyzet [!!] a számára. Normálisan fog élni. Azt hiszem, hogy sétálni fog és látogatókat is fogad és így tovább. De tőle függ, hogy hogyan akarja életét alakítani.” – Ezeket a Vatikán hivatalos szóvivője, Pater Federico Lombardi ma mondta az újságíróknak, miként erről a vatikáni rádió is beszámolt. Lombardi szerint ezentúl hatan laknak a „Mater ecclessiae”-ben, a „ház ugyan kicsi, de jól előkészítették. Építettek egy könyvtárat és egy dolgozószobát [Ratzinger számára]. És ha Georg Ratzinger prelátus látogatóba akar jönni, számára is lesz hely”.

Megérkezése után az illetékes elöljárók fogják fogadni, mondta Lombardi, többek között Angelo Sodano bíboros-dékán és Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár. „Utána kocsival az új rezidenciájához viszik, ahol Ferenc pápa [?] köszönti őt.”

Nincs semmi baj az egészségével, „öreg ember, aki egészséges”, mondta Lombardi [Joseph Ratzingerről].

UPDATE (május 2. este):
     Bergoglio Joseph Ratzingert „an seinem Altersruhesitz” ( = idősotthona) bejáratánál fogadta, és nagy fivéri szívélyességgel üdvözölte, jelentette a vatikáni rádió hivatalosan. „Die Beiden” ( = a kettő) egy rövid közös imára ment a Mater ecclesiae kápolnájába.

Videófelvétel az eseményről itt látható: http://www.kathtube.com/player.php?id=31217

Lásd a hírrel kapcsolatban a honlap kommentárját (Msgr. Gänswein arca az üvegajtó mögött - vajon mire, illetve kire hasonlít, illetve kinek a képére emlékeztet?)

Feltéve: 2013. május 2.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA