„Eleddig még soha nem volt együttélés a Vatikánban”
(forrás: www.katholisches.info – 2013. május 2.)

Ferenc alig pár méternyi séta után bármikor meglátogathatja elődjét a vatikáni kertben. Teológiai síkon mindenesetre már most megkezdődött bizonyos együttműködés közöttük. Ferenc valószínűleg ősszel fogja első enciklikáját nyilvánosságra hozni. Ahogy hírlik, ez azt a tervezetet fogja alapul venni, amit március 23-án Castel Gandolfoban adott át neki Joseph Ratzinger.

2012. októberében, a hit évének megnyitásakor XVI. Benedek a Hittani Kongregáció Hittani szekciójának átadott egy enciklika-tervezetet, melynek tárgya a hit. A megbízás úgy szólt, hogy a témát dolgozzák ki azon kijelentései alapján, melyeket pápaként tett és korábbi könyveiben leírt. Néhány hétnyi munka után a teológusok átadták neki a kért munkát. Mivel ezzel nem volt teljesen megelégedve, XVI. Benedek megjegyzésekkel küldte vissza átdolgozásra. A második verziót körülbelül egy hónappal a lemondása előtt kapta vissza.

A szekciót 2009. óta Pater Hermann Geißler vezeti. A 48 éves tiroli pap az osztrák Bregenzben székelő „Das Werk” közösséghez tartozik, mellyel Leo Scheffczyk bíboros is szoros kapcsolatban állt. Pater Geißler a Heiligenkreuz-i papszemináriumban, majd Rómában a Lateráni Egyetemen tanult, 1992-ben szentelték pappá. Két évig Bregenzben lelkipásztorkodott, majd a Hittani Kongregációhoz hívták, ahol néhány év óta a kongregáció három osztálya egyikének a vezetője lett.

Az enciklika-tervezetet Benedek február 28-án magával vitte Castel Gandolfo-ba. Nyilván elégedetten a szekció munkájával, és a maga kiegészítéseivel, március 23-án az egész munkát átadta Ferencnek azzal a megjegyzéssel, hogy az azt csinálhat vele, amit akar.
     A Vatikánban azt mondják, hogy a szöveg teljes és egészen Ratzinger-i. „Tanbelileg kifogástalan és jól elkészített”, idézte Paolo Rodari vatikáni szakértő a Hittani Kongregáció egyik tagját.

Az enciklika tehát Ferenc kezében van, nem tudni, hogy változtat-e rajta, és ha igen, mit és mennyit.

Joseph Ratzinger a könyveinek nagyobb részével együtt tér vissza a Vatikánba, a kisebbik részt a pápai titkos archívumba helyezték. Hogy az enciklikán kívül lesz-e további együttműködés a két pápa [??] között, nem lehet tudni. Tény, hogy Ratzinger teológiai szaktudásával kiválóan fel van készülve utódjának esetleges kérdéseire.

Lásd a honlap kommentárját

Feltéve: 2013. május 2.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA