Hogyan áll Ferenc pápa a tradícióhoz?
(forrás: www.pius.info – 2013. március 14.)

Egy nappal a pápaválasztás után mindenkit ez a kérdés foglalkoztatja: Hogyan áll Ferenc pápa a tradícióhoz? Tovább viszi minden világvallás barátkozásának kurzusát, melyet II. János Pál pápa 1986-ban a súlyos következményekkel járó Assisi-találkozóval kezdett el?

És hogy áll minden idők hagyományos szentmiseáldozatához?

Az interneten Bergoglio bíborossal látható videókra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy örvendetesek. Az egyik videó akkor mutatja a bíborost, amikor 2012 decemberében különböző vallások képviselőivel együtt egy zsidó zsinagógában a Hanukkah-ünnepet ülik meg. A youtube-n található videó a „Jewish News one”-ról való.

A liturgia kérdéséhez egy másik videó láttán, melyen a 2011. október 15-én a Buenos Aires-i „Estadio del Parque Roca” stadionban bemutatott miséje látszik, kevés hozzátenni való marad.

A tömeg-média számára természetesen az új, globális ideológia sarkalatos kérdése állt az első helyen: „Mondd, Henrik, hogyan állsz te a homoszexualitással?” (lásd Goethe: Faust) Egyes fórumokon már dicsőítik is a homo-„házasság” elleni fellépése miatt. Mintha már minden csak ezen egyetlen kérdés körül forogna: „Homoszexualitás, igen vagy nem?”
     Vagy másképp kifejezve: Hol áll a társadalmunk, ha az már valami különlegeset jelent, ha egy pápa (!) a 6. parancsolat legelemibb tanítását elfogadja?

Egy pápa nagyságát a teljes, katolikus hitnek és a hagyományos liturgiának, azaz minden idők legszentebb, változatlan szentmiseáldozatának a következetes hirdetése határozza meg. Ez az a kérdés, melyet a Pius Közösség az új pápának (?) feltesz. Az interneten található videók sajnos nem nagy reményekkel kecsegtetnek.

Azonban még e képek láttán sem szabad előre ítéletet mondani: az egykori Bergoglio bíboros pápaként életének új fejezetébe lép. Mit fog ez az Egyház számára hozni?


2013. március 17.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA