Az új pápa neve Ferenc és nem I. Ferenc
(forrás: www.kath.net – 2013. március 14.)

P. Federico Lombardi csütörtökön az újságírók előtt leszögezte, hogy az új pápa neve Ferenc és nem I. Ferenc. Róma új püspöke az első pápa, aki nem Európából, következésképpen az első, aki az amerikai kontinensről jön, az első pápa a jezsuita rendből, és az első pápa, aki a „Ferenc” nevet választotta, Assisi Szent Ferenc után, mondta Lombardi.

Jezsuitaként Jorge Bergoglio bíboros az Ignác nevet is felvehette volna. Hogy nem a rend alapítójának nevét választotta, jól kifejezi a jezsuiták intencióját, nevezetesen „az egész egyház szolgálatában állni”, mondta Lombardi.

1100 év, azaz 913 óta most először választ egy pápa új nevet, mindazonáltal ez csak akkor van így, ha a János Pál kettős nevet, melyet 1978-ban Albino Luciano vett fel, nem számítják új névnek. 913-ban a római Landonde (vagy Lando) 6 hónapig uralkodott pápaként, III. Anasztáz utódaként, és pontifikátusa alatt megtartotta polgári nevét.

Lombardi elmagyarázta, hogy Ferenc pápa egyszer I. Ferenc lehet – de csak akkor, ha egy későbbi pápa megint az umbriai szent nevét veszi fel.


2013. március 17.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA