Február 28-tól üres Szent Péter széke
(forrás: www.kath.net – 2013. február 11.)

XVI. Benedek pápa ma, 2013. február 11-én a bíborosi konzisztórium alatt latin nyelven bejelentette lemondását

Egy pápa halála után legkorábban 15, legkésőbb 20 nappal a bíborosoknak össze kell gyűlniük az új pápa megválasztására. Ez a procedúra lép életbe 2013. február 28-án este, amikor XVI. Benedek pápa visszalépése érvényessé válik. (Ezek szerint legkorábban március 15-én pénteken, vagy a rákövetkező hétfőn, március 18-án, Feketevasárnap utáni hétfőn ülhet össze a konklávé.)

A bíborosokat a bíborosi kollégium dékánja, Angelo Sodano bíboros fogja egybehívni a konklávéra, melyen csak azok a bíborosok vehetnek részt, akik 80. életévüket még nem töltötték be, e bíborosok száma most 118. (Február 26-án lesz 80 éves az ukrán-katolikus Husar bíboros, így ő már biztosan nem lesz ott a konklávén, március 5-én a német Walter Kasper bíboros tölti be a 80-at, így valószínűleg ő sem lesz ott, és március 18-án lesz 80 éves Torino egykori érseke, Poletto bíboros, az ő részvétele tehát még nincs eldöntve.)

Az lesz a pápa, aki a szavazatok kétharmadát megkapja. A szavazás szavazócédulákkal történik, melyeket naponta kétszer gyűjtenek össze, majd égetnek el. Ezt láthatja a nyilvánosság „fekete vagy fehér füstként”.
     A bíborosok a konklávé megnyitó napjának kivételével minden nap kétszer – délelőtt és délután – adják le szavazatukat. Ha három nap múlva sem jutnak döntésre, egy egynapos ima- és gondolkodási napot iktatnak közbe. Ezt három további időszak követi, mindannyiszor 7-7 szavazással. Csak ha ezek is eredménytelenek, egyezhetnek meg a szavazók abban, hogy a döntéshez elegendő az abszolút többség.

A sikeres választás után a bíboros-dékán megkérdezi a választottat, hogy elfogadja-e a választást, és ha igen, milyen nevet választ. Erről a pápai ceremóniamester kiállít egy okiratot. Ezután a bíboros-protodiakónus a Szent Péter téren várakozó emberekkel „habemus papam” szavakkal közli az új pápa nevét, aki ezután megadja első „urbi er orbi” áldását.


2013. február 11.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA