Fontos honlap-címek

Pontosan hat héttel ezelőtt, február 11-én olyan bejelentés robbant be az éterbe, ami egycsapásra elavulttá tett egy csomó addig fontosnak hitt problémát. Amikor ég a tízemeletes ház, oktalanság azzal foglalkozni, hogy a második emeleti lakásban nem működik a gázbojler. A teljesen megváltozott helyzet az eddiginél is jobban megköveteli a hívek tájékozódását. (Részlet Williamson püspök úr szombati Eleison kommentárjából: „A laikusok jelentik jelenleg az Egyház reményét. Imádkozzatok a hűtlen pásztoraitokért!”)

Ezért megkértem egy kedves Olvasót, hogy adja meg néhány hasznos weboldal címét.

Íme a válasza:

Angol nyelvű honlapok:

A http://www.traditioninaction.org/index.htm már szerepelt eddig is a honlap link gyűjteményében. De most különösen érdemes rendszeresen megnézni, nagyon tudom ajánlani mindenkinek.
     Igazi hagyományhű honlap, a szerkesztője Atila Sinke Guimaraes – azt hiszem brazil – aki több könyvet is kiadott. Nemcsak aktuális híreket elemeznek, hanem például olyan kérdésekben is közölnek rendszeresen cikkeket, hogy miként öltözzön, viselkedjen egy katolikus, mennyire szervesen felépülő társadalom volt a hierarchikus középkori keresztény világ stb. Elutasítják a szedevakantizmust, ők a zsinatos pápákkal szembeni ellenállás álláspontját követik.

Egy másik oldal, amit szintén érdemes naponta megnézni – a Novus Ordo Watch (Novus Ordo Figyelő) – egy igazi kőkemény szedevakantista oldal, ennek megfelelő gunyoros hangnemmel a zsinatos pápák és az újegyház felé. Ha az ember tudja kezelni ezt az alapbeállítottságot (és nem hagyja magát megfertőzni tőle), akkor nagyon sok hasznos elemzést, cikket találhat ott. Ők maguk rendszeresen szemléznek nem szedevakantista tradicionalista honlapokat is, tehát nem szűrik ki a velük nem teljesen azonos platformon lévőket. Egy biztos: nem finomkodnak.

A Catholic Family News oldala tradicionalista, szimpatizál a Pius Közösséggel, de attól független. Általában jók a cikkei, de néha nem elég határozott egyes írásokban. A szerkesztő John Vennari például írt egy hiánypótló leleplező könyvet a katolikus karizmatikus megújulásról, s már egy hónappal XVI. Benedek megválasztása után megmondta, hogy Ratzinger valójában egy igazi modernista, aki képes lesz arra, hogy tökéletesen megossza (két részre ossza) a hagyományhű katolikusok táborát, annak különféle csoportjait. Ez a jóslata maradéktalanul bevált.

Nagyon tudom ajánlani a The Roman Catholic című angol nyelvű honlapot. Ennek szerzője Marielena Montesino de Stuart, egy kubai származású nyelvész és konzervatív politikus [nem nő?], aki tavaly a floridai szenátor választáson is indult. Hagyományhű (de nem szedevakantista) katolikus, aki elutasítja a modernizmust és zsinatot. A honlapon politikai és társadalmi témájú cikkeit is közzéteszi.

A http://padrepioandchiesaviva.com/ címen található honlap a tavaly novemberben 95 évesen elhunyt olasz, hagyományhű pap, Luigi Villa atya munkáit teszi közzé. Nem aktuális híreket tartalmaz, hanem egy-egy, a zsinati pápák életével, tetteivel, ruházkodásával, illetve modern templomokkal kapcsolatos elemzést. A honlap bemutatása szerint Villa atyát XII. Pius pápa bízta meg az Egyházon belüli szabadkőművesség elleni küzdelemmel, melyben 3 bíboros, köztük Ottaviani bíboros támogatta őt. Tavalyi halála előtt is küldött egy levelet Villa atya az összes bíborosnak, amiben VI. Pál boldoggá avatása ellen tiltakozott, részletesen felsorolva – az ördög ügyvédjének szerepében – mindazon dolgokat, amik ismeretében hihetetlen, hogy ez a kanonizációs folyamat egyáltalán elindulhatott. Ezen tényekről könyvet is megjelentetett. Hasonló könyvet írt II. János Pálról, annak boldoggá avatása ellen. Több dolgozata foglalkozik a „modern” pápák ruházatán, egyes modern „katolikus” templomok felépítésében, díszítésében található szabadkőműves, sőt sátánista szimbolikával. Egy külön dolgozat szól Malachi Martin atya nyomán a Sátán Egyházba való behatolásáról, az 1963-as borzalmas trónra emelési szertartásról, amiről Ön is írt nem olyan régen. Ezek a könyvek és dolgozatok pdf formátumban letölthetőek, olasz és angol nyelven minden esetben, némelyik pedig német, francia, portugál, spanyol nyelven is.

A http://rorate-caeli.blogspot.com/2013/03/reset-to-1977-and-final-point.html oldalt régebben nem olvastam, mert a XVI. Benedek rajongó neo-konzervatív oldalak közé tartozott, amely nem látta a „lemondott” pápa alapvető modernizmusát. Azonban a lemondás, és még inkább Ferenc pápává választása óta érdekes hangnemváltást tapasztalok mind a cikkek, mind a hozzászólások tekintetében. Úgy látom, hogy ez a nagy pofon, s a két pápa külsőségekben megnyilvánuló nagy eltérése azért sokaknak ébresztőül szolgál majd. Persze változatlanul vannak, akik még mindig nem mernek szembenézni a valósággal, és azzal nyugtatják magukat, hogy a Bergoglio előéletéről szóló nyugtalanító hírek csak a múltat képviselik, és majd a pápai hivatallal járó kegyelem mindent megold.


A következő oldalak elsősorban az FSSPX válságával, az „ellenállás” híreivel, a menzingeni központ megnyilatkozásaival és az ellenállók azzal kapcsolatos álláspontjával foglalkoznak:

Az FSSPX ellenálló – kizárt – papjainak saját oldala a http://www.inthissignyoushallconquer.com/ címen található, van egy külön al-oldala, melyen keresztül közvetlenül Joseph Pfeiffer atyához lehet adományokat eljutatni számukra. Az „ellenállás” papjainak miserendjét, korábbi szentbeszédeket közli az oldal.

Az FSSPX brit laikus ellenállóinak oldala a http://www.therecusant.com/apps/blog/

A http://www.cathinfo.com/ egy fórum oldal, ami az FSSPX ellenállóinak irányvonalát támogatja. A fórum természetéből következően nincsenek részletes elemzések, de a vélemények, hozzászólások tartalmazhatnak fontos háttér információkat, felhívhatják a figyelmet más, érdekes forrásokra.

Német nyelven a mitderimmaculata blog fordítja franciából az ellenálló, hithű papok cikkeit.


Feltéve: 2013. március 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA