Ferencnek nincs semmi mondanivalója az abortuszról és a homo-„házasságról”
(forrás: www.katholisches.info – 2013. július 31.)

Ferenc improvizált sajtókonferenciájáról a Rio de Janeiro-ból Rómába tartó repülőgép fedélzetén sokat lehet hallani – a világi médiában is. Radio Vatikan pár nappal az esemény után annak egész szövegét nyilvánosságra hozta, így az egyes kérdéseket-válaszokat pontosan el lehet olvasni és ki lehet értékelni.
     Több újságírónak feltűnt, hogy Ferenc egyes témákról semmit vagy alig mondott valamit, és hogy bizonyos szavakat eddig soha nem mondott ki. Ilyen témák illetve szavak az abortusz, és a homo-„házasság”.

Patricia Zorzan, a brazil RedeTV! nevű tévéállomás újságírója kifejezetten erre a két témára kérdezett rá, majd Ferenc semmitmondó válasza után még kétszer visszakérdezett.
     De hiába kérdezett direkt e témákra, Ferenc egyetlen egyszer sem ejtette ki a száján e két „bűvös” szót. És hiába hívta fel Zorzan e témák fontosságára a figyelmet, Ferencnek nem volt ezekre mit mondania. Szerinte e témákról se az Egyháznak, se neki személyesen nincs mit mondania. Mindössze arra volt hajlandó, hogy az Egyház idevonatkozó „ismert” tanítására utaljon, anélkül azonban, hogy ezeket felsorolta volna. Ezzel egyszerre mindent és semmit mondott. Ez a visszafogottság különösen az egyébként bő lére eresztett más kérdésekre adott válaszai mellett különösen feltűnő.
     [Már akinek. Aki elég régóta követi az eseményeket, és nem tesz úgy, mintha mindez a semmiből jönne hirtelen elő, egyáltalán nem csodálkozik, sőt törvényszerűnek tartja a történéseket. Gondoljunk csak a sok előrejelzés közül Graber püspök szavaira: A pápaság megszűnik; megszentelt kés alatt hal meg, amit az utolsó zsinat atyái fognak megfenni.]

Az interjú Patricia Zorzan-nal
(forrás: Radio Vatican)

Patricia Zorzan: A társadalom megváltozott, a fiatalok megváltoztak és Brazíliában sok fiatal él. Ön nem beszélt az abortuszról, az azonos-neműek közötti „házasságról”. Brazíliában elfogadtak egy törvényt, mely az abortuszra való jogot jelentősen tágította és a homo-„házasságot” engedélyezi. Miért nem beszélt ezekről?
     Ferenc: Az Egyház ezekről már tökéletesen kifejtette a véleményét. Nem volt szükséges ezekre visszatérni, ahogy a csalásról, a hazugságról vagy más dolgokról sem beszéltem, melyekről az Egyháznak megvan a világos tanítása.

Patricia Zorzan: Az érv az, hogy ezek a témák érdeklik a fiatalokat….
Ferenc: Igen, de nem volt szükség ezekről beszélni, hanem pozitív dolgokról kellett beszélni, melyek kinyitják az utat a fiatalok számára. Nem igaz? Azon kívül a fiatalok pontosan tudják, hogy mi az Egyház pozíciója. [Honnan tudhatnák? Ő beszélt ezekről valaha is?]

Patricia Zorzan: És mi Szentséged pozíciója? Tudna nekünk erről mondani valamit?
Ferenc: Ami az Egyházé. Én az Egyház fia vagyok!

(Fotó a repülőgépi sajtókonferenciáról - ami önmagában egy botrány, és a táncoló püspökökról, mint pozitív útról]


Feltéve: 2013. augusztus 1.


vissza

a VATIKÁN oldalra                              a KEZDŐLAPRA