Bergoglio 2014 májusában utazik a Szentföldre
Írta: Settimo Cielo
(forrás: www.katholisches.info – 2013. november 29.)

A „Miért tagadta meg egy katolikustól a végtisztességet Bergoglio” című írás utolsó szakasza még arról számolt be a www.kath.net 2013. október 15. cikke nyomán, hogy „Ferenc pápa [?] márciusban Izraelbe utazik”. A www.kath.net az izraeli médiára hivatkozott, ami „azt jelentette, hogy Ferenc pápa [?] 2014 márciusában a Szentföldre látogat”.
     November 29-én viszont a www.katholisches.info azt írta, hogy Bergoglio csak májusban utazik. Abban azonban mindkét híradás megegyezett, hogy Ferencet a konstantinápolyi pátriárka helyett Skorka rabbi fogja elkísérni.

Ferenc pápa [?] 2014. május 25-26-án fogja a Szentföldet meglátogatni, jelentette a CNN izraeli forrásokra hivatkozva. Útján nem Bartholomäus ökumenikus pátriárka fogja elkísérni, ahogy ezt Konstantinápolyból remélték, hanem zsidó barátja, Abraham Skorka rabbi. Skorka nemrégen interjút adott a Santa Marta vatikáni vendégházban a pápa [?] „személyes vendégeként” eltöltött napjairól.
     A pápa [?] 2014-es szentföldi útjának hírét a napokban Jeruzsálem latin pátriárkája megerősítette, anélkül, hogy ennek az útnak pontos dátumát megadta volna.

Ferenc pápa [?] megválasztása után közvetlenül az a hír kapott lábra, hogy a konstantinápolyi pátriárkával közösen látogat el a Szentföldre. Ez a gesztus VI. Pál pápa és Athenagoras pátriárka 1964-es jeruzsálemi találkozásának emlékére, azaz a nagyjelentőségű esemény 50. évfordulójára történt volna, és azt a különös közelséget demonstrálta volna, ami a latin és bizánci egyház között fennáll. De ez az ötlet hamarosan a háttérbe szorult, helyette Ferenc pápa [?] személyesen keresett magának útitársat. És talált is, mégpedig régi barátja, az argentin rabbi, Abraham Skorka személyében, akivel még mint Buenos Aires érseke közösen adott ki egy könyvet, és akit most meghívott, hogy kísérje el a szentföldi útján.

Skorka a zsidó havilap, Pagine ebraiche számára adott interjújában – melyet az Osservatore Romano november 25./26-i számában teljes terjedelmében átvett és leközölt – azt mondta, hogy szeptember végén, október elején, amikor a Szent Egyed közösség egyik találkozóján Rómában volt, „Bergoglio személyes vendégeként a Santa Marta-ban” lakott.

[Ez a honlap nem győzi elégszer és elég nyomatékosan felhívni a figyelmet a Szent Egyed [Sant’Egidio] közösség kulcsszerepére az egyház, sőt a világ eseményeiben. Bergoglio és hívei mind e közösség legszűkebb körébe tartoznak. XVI. Benedek pápa a közösség több tagját nevezte ki valamilyen vatikáni posztra. A honlapon a következő cikkek olvashatók e rejtélyes és óriási befolyással rendelkező szervezetről, de érdemes máshol is körülnézni velük kapcsolatban:
     A pápa kinevezte a vatikáni családi tanács új elnökét
     Ferenc pápa [?] beszéde a Sant’Egidio Közösség által szervezett nemzetközi béketalálkozó résztvevőihez
     A dolog hihetetlen, józan ésszel felfoghatatlan
     „Őszentsége, óvakodjon Assisi szellemétől!”
     Az újkatekumen-mozgalom nagy missziót tart a világ nagyvárosaiban
     Ferenc elindította a kúria átalakítását]

Skorka szó szerint ezt nyilatkozta:
     „Néhány napig nagyon közel voltunk egymáshoz, a napi három étkezést megosztottuk egymással, és más pillanatokat is, úgy nyilvánosakat, mint privátokat. Mindenről beszélgettünk, a párbeszédről, de az utazásról is, amit közösen teszünk Izraelbe. … Együtt ünnepeltük a sabbath kezdetét, mellettem volt, amikor a kiddust recitáltam és a challot-t megtörtem, amit a Szentszéknél akkreditált izraeli követ, Zion Evrony hozott nekünk. Felejthetetlen napok voltak, és úgy gondolom, hogy olyan értékük volt, mely a rokonszenven és a bizalmon túlmegy, ami minket már eddig is összekötött.”

Feltűnő, hogy az interjúban Skorka Ferenc pápáról [?] mindig csak, mint Bergoglio-ról beszél. Ugyanígy nem mondja ki azt a szót, hogy „Szentföld”, hanem csak az „Izrael”-be tervezett útról szól, ami terjedelmében és a lehetséges úticélok tekintetében más területeket jelent, és kényes témát érint.
     Szeptemberben hívta meg Ferencet a palesztin elnök, Mahmud Abbas Palesztinába. December 2-án pedig Izrael miniszterelnökét fogadta kihallgatáson Ferenc pápa [?]. [Ebből az alkalomból Benjamin Netanjahu egy könyvet ajándékozott a katolikus újegyház mostani fejének, ami a spanyol inkvizíció „hiteles” történetét mutatja be.]

A Skorka-interjú más szempontból is érdekes: Az argentin rabbi szokatlanul keményen kritizálta a „világ-rabbinátust annak minden részében”, amely szerinte „mély és romboló válságot él át”, mind „Izraelben, mind a diaszpóra minden közösségében”.
     „Az egyház válságban van, mi válságban vagyunk”, mondta Skorka, aki az „ideális zsidóság modelljét Abraham Joshua Heschel rabbi modelljében” látja. Heschel 1907-ben született Varsóban és 1972-ben halt meg New Yorkban. A II. Vatikáni Zsinat alatt a zsidó származású Augustin Bea német kuriális bíborossal együtt jelentős szerepet játszott a Nostra Aetate zsinati dokumentum – mely az egyháznak a nem-keresztény vallásokkal szembeni viszonyát határozta meg – „zsidóságról szóló nyilatkozatának” kidolgozásában. Nem sokkal halála előtt VI. Pál pápa 1971-ben kihallgatáson fogadta őt.

Amikor a riporter Skorka-t arról kérdezte, hogy mit tart az új pápa „legjelentősebb” jelzésének, a rabbi ezt válaszolta. „Bergoglio-nak a prozelitizmus elleni nyilatkozataiban nagy értéket látok. Ez olyan pont, amihez ő egészen különös nyomatékkal ragaszkodik, és ennek még nagyobb súlya lesz, ha az evangelizáló keretekre gondolunk, melyekben ezek a kijelentések elhangzottak.”
     [Emlékeztetőül Bergoglio egyik ilyen kijelentése, amit az olasz ateistának és szabadkőművesnek adott. Ennek az interjúnak „Jó és rossz” című fejezetében ilyeneket mond: »A hittérítés egy óriási butaság, egyáltalán semmi értelme. Meg kell ismerni, meg kell hallgatni a másikat, és a körülöttünk levő világot kell jobban megismerni. … A világ tele van utakkal, amelyek elválasztanak bennünket egymástól, vagy amelyek közelebb hoznak bennünket egymáshoz, de a döntő az, hogy a jóhoz vezessenek bennünket. … Közülünk mindenkinek megvan a szemlélete a jóról és a rosszról is. Nekünk arra kell buzdítanunk, hogy a felé mozogjon, melyet ő a jónak ismert fel.«]

Skorka ezután arra utalt, hogy emlékezni kell arra, hogy az evangelizálás röviddel ezelőttig elválaszthatatlanul össze volt kapcsolva a prozelitizmussal, azaz hittérítéssel. [Most is össze van kötve, csak Bergoglio szerint nem. Ezért nem tudni, hogy kit akar evangelizálni, kinek szól legutolsó hivatalos „apostoli buzdítása”?]

Skorka tovább: „Most azonban a pápa [?] arról beszél, hogy csak a katolikusokat kell a hithez vezetni.”
     [Az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításban pontosan erről van szó, és Skorka, akivel Bergoglio együtt utazik majd Izraelbe, és aki ezen interjú előtt Bergoglio „személyes vendégeként napokat töltött szorosan együtt Bergoglio-val”, csak jobban tudja azt, hogy mit gondolt Bergoglio, mint az a sok ál-katolikus, aki most éppen azzal van elfoglalva, hogy Bergoglio szavait valahogyan kimagyarázza.]

Az Osservatore Romano mindenféle kommentár vagy magyarázat nélkül ezekkel a kijelentésekkel együtt közölte a rabbi nyilatkozatát.

Feltéve: 2013. december 4.


vissza

AZ IDŐK VÉGE oldalra                              a KEZDŐLAPRA