Ami sok, az sok

Többször elhatároztam, hogy nem foglalkozom többet Bergoglioval, de ami sok, az sok. És mivel egyfelől magyar nyelven nem igen lehet tájékozódni viselt dolgairól, másfelől ami sok, az egyszerűen kikívánkozik, leközlöm két legújabb borzalmát:


1.
Bergoglio Európa nevében bocsánatot kért a migránsoktól
(forrás: www.kath.net és www.katholisches.info – 2016. április 19.)

Bergoglio videóüzenetben – amit a római jezsuita „menekült”-központban vettek fel – kért bocsánatot a migránsoktól Európa elutasító magatartásáért. „Túlságosan gyakran nem fogadtunk be benneteket. Bocsássatok meg az elzárkózásért és a közömbösségért.”

„Teherként, problémaként, kiadási faktorként kezeltek benneteket, és attól féltek, hogy meg kell változtatniuk életüket és mentalitásukat, amit jelenlétetek megkövetel. … Minden migráns egy híd, ami távoli népeket köt össze, és lehetővé teszi a vallások és kultúrák közötti találkozást. … A menekültek ismerik azokat az utakat, melyek a békéhez vezetnek, mert ismerik a háború keserves bűzét. … Ha együtt megyünk, akkor kevésbé félünk az úttól.”

További szó szerinti idézetek a videóüzenetből:

„Legkedvesebb menekültek… Közületek mindenki, aki ajtóinkon kopogtattok, Isten arcát viseli, és Krisztus teste. .. Úgy kezeltek benneteket, mint egy dolgot, egy problémát, egy kiadási faktort, holott ti ajándék vagytok. Ti vagytok a tanúk, hogy jóságos és irgalmas Istenünk a bajt és az igazságtalanságot, amitől ti szenvedtek, mindenki javára tudja fordítani. … Legyetek mindig a szépség, a találkozás szépségének tanúi.”

A videó itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-2R8P747JJA


2.
„Áldozhatnak az újraházasodott elváltak vagy nem: Igen vagy Nem? – Bergoglio: „Igen és punktum.”
(forrás: www.katholisches.info – 2016. április 17.)

Repülőgépi interjújában a sok locsogás közepette Bergoglio Francis Rocca, a Wall Street Journal újságírójának kérdésére, miszerint egyesek azt mondják, hogy az apostoli buzdítással nem változott semmi, mások viszont azt állítják, hogy sok minden megváltozott, ezért: „a kérdés egy ember, egy katolikus számára, aki választ vár, így hangzik: Vannak új, konkrét lehetőségek, melyek a szinódus-utáni irat nyilvánosságra hozatala előtt nem voltak vagy sem?”, Bergoglio ezt válaszolta: „Io posso dire si. Punto.“, azaz németül: „Ich kann sagen: Ja, und Schluss.“ És magyarul: Megmondhatom: Igen és punktum.”

Az eredeti olasz szöveg megtalálható az interneten.


Feltéve: 2016. április 19.


vissza

AZ IDŐK VÉGE oldalra                              a KEZDŐLAPRA