Isten legyen hozzánk irgalmas!
Bergoglio és co. kifejezetten a legrondábbat szereti
Mars-emberek, asztronauták és kromoszómák a legszebb, legszentebbek helyén

December 11-én 17 órakor avatták fel a Szent Péter téren az idei karácsonyi betlehemi jászlat, ami minden eddigi borzalmat (volt elég az elmúlt években) túlszárnyal. És ami csak azért érdemel említést, mert a Napnál is világosabban mutatja meg Bergoglio és társainak a lelkivilágát. Akinek a karácsonyi szent titokról, Máriáról, Józsefről és a kis Jézusról ilyesmik jutnak az eszébe, az tényleg nem lehet más, csak megszállott, a démonok rabja és bábja.
     Maga a ceremónia is undorító volt, a rengeteg maszkos emberrel a szabadban, Szent Péter apostol sírja mellett. Az ehelyütt évek óta zajló események jobban illenek Néró idejébe, amikor itt egy cirkusz állt, melyben keresztényeket kínoztak halálra.

A rómaiak szerint szerencsés dolog, hogy karácsonykor nem kell a Vatikánba menni, hiszen Bergoglio karácsonykor – se – tart nyilvános ceremóniákat, mert így legalább nem kell látniuk azt a „bruttura”-t, azaz rondaságot, amit ott idén felállítottak. Az olasz rádióadó, Radio Savana a vatikáni betlehemi jászol alakjait, beleértve Máriát, Józsefet és a gyermek Jézust, így írta le: „Ezek marslakóknak tűnnek. Isten bocsásson meg nekünk.”
     Giuseppe Nardi azt a költői kérdést tette fel, hogy vajon a vatikáni felelősök úgy gondolták, hogy a mostani őrült időkhöz a földön-kívüliek illenek a legjobban? Majd hozzátette: Való igaz, hogy a kormányzók reakciói mostanában annyira valóság-idegenek, mintha egy másik bolygóról származnának.

2020. október 30-án a vatikáni Governatorato szóvivője jelentette be a hírt, hogy az elmúlt karácsonyok kísérleti jellegű jászol-ábrázolásai után ebben az évben visszatérnek a hagyományos stíluseszközökhöz (!), és a betlehemi jászlat az olasz kerámia-művészet központjából, az Abruzzó-i Teramo-ból, közelebbről a Castelli-ben székelő művészeti főiskolában 1965 és 1975 között tervezett és elkészített kerámiafigurákból állítják össze. Az iskola tanárai és diákjai ezen időszak alatt elsősorban a karácsonyi témával foglalkoztak. A projekt fő inspirátorai az iskola akkori igazgatója, valamint két professzora volt. Az összesen 54 figurából álló együttes megalkotásában azonban az egész iskola tanárai, diákjai, sőt a technikai személyzet is nagy lelkesedéssel vett részt.
     Az első szoborcsoport a szent családból és az őket körülvevő figurákból: egy dudát fújó alakból, egy korsót tartó pásztorból, egy pánsípon játszó alakból és egy babát tartó kislányból áll. [lásd ezzel kapcsolatban a honlap következő cikkét: Ratzinger kedvenc témája.]

A Vatikán a felelősök ez évi választását nyilatkozatában így indokolta: „Ebben az évben a karácsonyi jelenetnek még inkább, mint máskor az egész világ számára a remény és a bizakodás jelének kell lennie. Az egészségügyi szükségállapot idejében ezzel a jászollal azt akarjuk kifejezésre juttatni, hogy Jézus népe körébe jön, hogy megmentse és vigasztalja népét.”


Az első fotó az első két figura felállításakor készült, a másik kettő az együttes ünnepélyes felavatásán. Ez a maszk-ceremónia egyébként kiválóan illett az itt látható figurákhoz; és elsősorban arról tett bizonyságot, hogy mennyire nem bíznak a résztvevők és az egész Vatikán és az egész hivatalos római egyház Isten és Jézus erejében, kegyelmében, segítségében. És az első fotón látható sötét ördög-alak azt is újfent megmutatta, hogy Isten helyett valójában kiben bíznak ők.


Feltéve: 2020. december 12.


vissza

AZ IDŐK VÉGE oldalra                              a KEZDŐLAPRA