Coronavírus-járvány vagy pánik-járvány? – II.

1.
A vírus, ami napjainkban a leggyorsabban terjed, a félelem [hisztéria]
(forrás: www.kath.net – 2020. március 11.)

[Előzmények: Olaszországban betiltották a nyilvános miséket, sok helyen rendőrök állnak a templomok előtt, nehogy valaki bemenjen, vagy valaki valakiket belülről beengedjen. Az interneten több fotó látható olasz templomok előtt posztoló rendőrökkel.]

Franz Xaver Brandmayr, a Collegio Teutonico Pápai Intézet (a németnyelvűek római intézete) rektora az intézethez tartozó Santa Maria dell´Anima templomban (nem messze a Piazza Navona-tól) továbbra is nép előtt akarja celebrálni a „misét”. Ezért a 18 órakor kezdődő mise celebrálását mostantól kezdve ő maga végzi, ugyan magánmiseként, de hangosan, „és ha valaki jön, és áldozni szeretne, akkor ezt nem fogom tőle megtagadni. Ehelyütt véget ér számomra az engedelmesség: senkitől nem tagadom meg az áldozást”.

Brandmayr hangsúlyozta, hogy éppen most lenne fontos a templomokat kinyitni. „Be kell engednünk az embereket, imádkozásra és bűnbánatra, vezeklésre kell felszólítanunk őket. Most kell az embereket rávennünk, hogy elmélyedjenek a vallásban. Ez nagyon fontos. Az nem jön szóba, hogy visszavonuljunk. A vírus, ami napjainkban a leggyorsabban terjed, a félelem. Ha valaki megkapja a betegséget, akkor megkapta.”

Természetes, hogy a szükséges óvintézkedéseket be kell tartani, de nem lehet mindent kontrollálni. Egyébként is a mai emberiségnek az egyik legostobább hiedelme, hogy azt hiszi, mindent a kontrollja alatt tart. „Nem tudjuk életünket kontrollálni, hanem csak Isten kezébe helyezni. Aki a Santa Maria dell´Anima templomot be akarja zárni, annak fizikai erőszakot kell rajtam elkövetnie. Súlyos hibának tartom a misék megtiltását – és ebben a véleményemben nem vagyok egyedül.”


2.
Szent Corona – a járványok elleni védőszent
(forrás: www.kath.net – 2020. március 11.)

Napjaink első számú beszédtémája a corona-vírus. Kevesen tudják viszont, hogy az Egyháznak van egy viszonylag kevéssé ismert szentje – Szent Corona (vagy Korona / Stephania), aki körülbelül Kr. u. 160-ban Egyiptomban vagy Szíriában született, és aki 16 évesen szenvedett vértanúhalált apjával, Sziénai Szent Viktorral együtt. Más források szerint Szent Viktor nem az apja, hanem a férje volt.

Coronát azért fogták el, mert azokat az embereket, akiket hitükért megkínoztak, vigasztalni próbálta. Halála nagyon kegyetlen volt: két meghajlított pálmához kötözték, melyek szétválva kettészakították a testét. A katolikus Egyház május 4-én emlékezik meg a fiatal szentről.

Szent Coronát elsősorban Ausztriában, Bajorországban és Csehországban tisztelik. Ezekben az országokban kegytemplomai is vannak: például Schöpfl-ben, Wechsel-ben, Staudach és Handlab mellett.
     Bécsben is ismerték és tisztelték Szent Coronát; az osztrák pénzegységet 1924-ig az ő neve után nevezték „Krone”, azaz koronának. Nagy Károly császár olyannyira tisztelte, hogy relikviáit Aachenbe vitette, és a szentet az aacheni Mária-kolostor egyik védasszonyává nevezte ki.

És befejezésül valami meglepő: Szent Corona a kincskeresők védőszentje, és járványok és nagy viharok ellen is őt hívják segítségül. Ezen kívül még a hitben való állhatatosságban és a pénzügyekben is illetékes.


Feltéve: 2020. március 12.

1. rész


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA