Cogitor ergo sum
A HÉTBAZILIKA ZARÁNDOKLAT
A Hétbazilika-zarándoklat állomásai

A Hétbazilika zarándoklat leírása


Figyelem: Az útvonal zöld színnel van jelölve!

A Szent Péter és a Szent Pál bazilika közötti út


Az út első szakasza, a Szent Péter tértől a Porta Portese-ig kis felbontásban

Az út második szakasza, a Ponte Sublicio-tól a Szent Pál bazilikáig kis felbontásban


A Szent Péter tértől a Via della Lungara első szakaszáig

A Via della Lungara utolsó szakaszától a Porta Portese-ig

A két apostolfejedelem bazilikája, azaz nyughelye közötti út, a Szent Péter térről – ha mögöttünk van a dóm – jobbra elől közvetlenül a Bernini-kolonádok mögött alig észrevehető kis utcában kezdődik, a Borgo San Spirito-n, majd ennek első jobboldali mellékutcáján, a Via Penitenzieri-n folytatódik. Az alagútba vezető széles autóút átszelése után a Via della Lungara-n vezet tovább. A keskeny és csendes utca később nevet változtat, de ezen is tovább kell menni, egészen addig, amíg egy téren véget nem ér. E térnek a folytatása a Piazza Maria in Trastevere, melyen a Santa Maria in Trastevere templom áll.
     Keresztben átszelve a teret a Via di S. Francesco Ripa utcán kell annak egészen a végéig tovább haladni. Ez az út is egy téren végződik, ahol az azonos nevű templom áll. Itt jobbra, majd néhány méter után, az út végén balra kell fordulni, hogy elérjük a Porta Portese-t, ahol a Ponte Sublicio hídon átszeljük a Tiberist.
     Az út a Via Marmorata jobb oldalán vezet tovább a Porta Paolo-ig. Ezután már csak annyi van hátra, hogy a forgalmas Piazza Ostiense teret teljes szélességében átszeljük és pont a bejövetelünkkel szemben kezdődő, nyílegyenesen futó Via Ostiense-n elmenjünk a Szent Pál bazilikáig. Utunknak ott szakad vége, ahol az út kettéágazik.
     Jobbra a Lungotevere di S. Paolo vezet a repülőtérre. A falakon kívüli Szent Pál székesegyházba érdemes a Lungotevere felől bemenni, ott ahol az előudvar van, közepén Szent Pál szobrával.

A Szent Pál és a Szent Sebestyén bazilika közötti út


A Szent Pál bazilikától a Szent Sebestyén bazilikáig a Via delle Sette Chiese-n

Szent Páltól nagyon könnyű eljutni a következő állomásig. Bár a mintegy 4 kilométer hosszú út tereken, dombokon, forgalmas utakon vezet át, neve elejétől végig ugyanaz: Via delle Sette Chiese, azaz a hét templom útja. (Nem messze a Szent Pál bazilika főbejáratától a város felé a Via Ostiense-ről ágazik el jobbra.) A zarándoknak semmi másra nem kell ügyelnie, mint hogy mindenütt rábukkanjon az e nevű út folytatására.


A Szent Sebestyén és a Lateráni Szent János bazilika közötti út

A Szent Sebestyén templomot elhagyva nem az innentől igen forgalmas Via Appián, hanem a dombra, a San Callisto katakomba bejárata felé egy kapun át vezető emelkedőn halad tovább a zarándokút (a Lateránig csaknem 4 kilométer hosszúságú).
     Az igen kellemes út végén, ahol visszatérünk a Via Appiára, áll a Domine quo vadis templom. Ezt elhagyva következik a zarándokút legkellemetlenebb szakasza, a Via Appiának a Porta Sebastiano kapuig vezető része, melyen óriási a forgalom, és gyalogjárda nincs. A Porta Sebastiano-nál lényegesen kellemesebb rész következik, a széles, csendes Viale della Mura, azaz a városfalat kívülről követő úton.
     A városfalat övező utat nem sokkal a Latina kapu (Porta Latina) után jobbra a Via Aquitana-n hagyjuk el. Innentől egyenesen megyünk a városfal következő bejáratáig, melyen a Piazzale Ipponion lépünk át. Ezután a Via Latina-n érjük el a Lateránt.







A Szent Sebestyén bazilikától a Lateránig

A Laterántól a Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilikáig vezető út

A Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilika mindössze 1 kilométerre van a Laterántól, melytől a széles, egyik oldalán játszótér övezte Viale C. Felice-n jutunk ide.


A Szent Kereszt és a Szent Lőrinc bazilika közötti út

A zarándoklat Szent Kereszt bazilikától ide vezető útszakaszának a hossza kb. 2 és fél kilométer. A Piazza di S. Croce Gerusalemme, azaz a bazilika előtti téren jobbra fordulva, a Via Eleniana-n elmegyünk Róma legszebb kapujáig, a Porta Maggiore-ig, ahol egy villamosmegállón átkelve, újra a városkapun kívül kerülve, a gyorsforgalmi út alatt, a Viale Scalo S. Lorenzo-n folytatjuk utunkat. Ahol a villamos balra, a gyorsforgalmi út pedig jobbra kanyarodik, mi egyenesen tovább megyünk a Via del Verano-n egészen a temető faláig. Itt vagy a temető fala mellett húzódó kis gyalogúton, vagy – ami szebb – magában a temetőben megyünk el a bazilika bejáratáig.






A Szent Kereszt bazilikától a Szent Lőrinc bazilikáig



A Szent Lőrinc és a Santa Maria Maggiore bazilika közötti út

A Szent Lőrinc bazilikától a legrövidebb út (ez is csaknem 3 km) a Via Cesare de Lollis-n vezet, mely a jobbra fekvő egyetemi és a balra fekvő diákkollégium épületei között halad felfelé, majd a Via dei Ramni-n folytatódik egészen a városfalig. Itt, a Piazzale Sisto V.-n egy névtelen kapun lépünk be ismét a „falakon belülre”, ahol rögtön a Termini pályaudvar oldalába ütközünk.
     Ekkor jobbra fordulunk, és vagy megkerüljük a pályaudvart – akkor el kell mennünk egészen a Piazza d. Cinquecento-ig –, vagy átmegyünk az alagúton, vagy amit én ajánlok, átvágunk a pályaudvar előcsarnokán. Ha a másik oldalra értünk, akkor kicsit visszafelé haladunk és befordulunk a Via Gioberti-re, ami egyenesen a Santa Maria Maggiore főbejáratához visz.

Feltéve: 2010. július 19.


A Hétbazilika zarándoklat leírása


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA