Az Eucharisztia nem adhat okot a szakadásra
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. szeptember 17.)

Minekutána Hoyos bíboros az elmúlt hónapokban számtalanszor arra szólított fel, hogy a régi rítus pápa általi felszabadítását egyházmegyei síkon történő blokádokkal ne gáncsolják el, most egy, a régi misével kapcsolatos római konferencián tartott rövid beszédében a tradicionális liturgia híveit óvta a túlzásoktól.

A bíboros arról panaszkodott, hogy az Ecclesia Dei bizottsághoz olyan levelek is érkeznek, melyek azt követelik, hogy a misét ne csak hetente, hanem minden nap a régi rítusban lehessen ünnepelni; sőt egy levélíró azt is követelte, hogy a Santa Maria Maggiore bazilika kizárólag a régi liturgia számára legyen fenntartva.

Beszédében a bíboros szó szerint ezt mondta: „Az Eucharisztia soha nem lehet viszály és széthúzás tárgya. Mi a fontosabb: Isten titka, mely kenyérré lesz, vagy a nyelv, melyen ezt a titkot ünnepeljük? Bármely nyelven is ünneplik a misét – a misének a szeretet művének kell lennie, és nem válhat karddá, melyet más keresztények ellen használnak.”

A régóta várt dokumentummal kapcsolatban, mely a Summorum Pontificum kétséges pontjait van hivatva tisztázni, a bíboros megismételte a már több ízben elhangzott kijelentését: a bizottság befejezte a dokumentumon a maga munkáját, most a papír átdolgozásra és közzétételre a pápánál van.

Kapcsolódó cikk:
      Ünnepélyes főpapi mise a régi rítusban XII. Pius pápa tiszteletére


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA