„Egyetlen pápa sem volt olyan evangélikus, mint XVI. Benedek”
(forrás: www.kath.net – 2012. február 21.)

„Olyan evangélikus, mint XVI. Benedek pápa, még egyetlen pápa sem volt.” Ezt mondta Werner Neuer, egy svájci szeminárium dogmatika és etika tanszékének docense, február 19-én a bajor televízió egyik adásában. Neuer az egyetlen evangélikus teológus az évente megrendezésre kerülő „diáktalálkozón”, melyet a pápa 25 évvel ezelőtt kezdett el, amikor Joseph Ratzingerként egyetemi professzor volt Bonnban. A körhöz a Münster-i, Tübingen-i és Regensburg-i egyetemi évekből is tartoznak régi diákok. Neuer a pápa és a diákkör személyes meghívására kapta meg a körben vendégstátuszát.

Véleményét többek között azzal indokolta, hogy a pápa erősen Krisztus-centrikusan érvel, miként ez Jézus-könyveiben is kifejezésre jut. Továbbá a Szentírás üdvtörténeti alapvonalai alapján tájékozódik, amihez az Ószövetség különleges megbecsülése tartozik. Ez képezi az alapját a zsidósággal való találkozáshoz. Ezen kívül a pápai gondolkodást jobban formálja az első keresztény évszázadok egyháza, mint a középkoré. Ehhez jön még, hogy Benedek ismeri a reformátorokat és a reformátori teológiát.

Fontos felekezeti különbségként Neuer a mindenkori Egyház-értelmezést nevezte meg. Szemben a katolikus Egyházzal a protestantizmusban az van érvényben, hogy az Evangélium igazságát szükség esetén az egyház és annak tanítóhivatalával szemben is képviselni kell. Az úrvacsora-ünnepeken a diákkör találkozóin Neuer saját bevallása szerint a római Egyház, ahol a nem-katolikusokat nem hívják meg az eucharisztiához – iránti tiszteletből, mindezidáig nem vett részt. „Olyan dolgoknak nem kell elébe vágni, melyek még nincsenek szellemi-teológiailag megérve.”

Neuer szerint az ökumenizmusban tapasztalható szünetnek nem csak a katolikus Egyház az oka. Jelenleg pont a németországi evangélikus területi egyházak „csak nagyon feltételesen ökumenizmus-képesek”. Ez az egyház „önszekularizálódásának” a következménye. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a fundamentális bibliai igazságokat, mint például a kereszt üdvjelentőségét és Jézus feltámadását vagy az ő engesztelő halálát, nyilvánosan megkérdőjelezik, „részben még az egyházat vezető személyek részéről is”. Ugyanez érvényes a keresztény etika alap pozícióval kapcsolatban is. Csak remélni lehet, hogy az evangélikus egyházak bibliai-reformátori alapjaikhoz visszatalálnak, hogy ismét komolyan vehető ökumenikus partnerekké váljanak.

A tévéadásban az egyháztörténész és ökumenizmus-szakértő, Vinzenz Pfnür professzor közölte, hogy a katolikus Egyházban azon gondolkodnak, hogy a Confessio Augustana, lutheránus hitvallás iratot közös hitvallásként ismerjék el. (!) Az 1530-ban megfogalmazott dokumentum semmi olyat nem tartalmaz, ami ellen mond az egyházak hitének. Pfnür szerint XVI. Benedek pápa egyetért ezzel a javaslattal. A diákkör szervezője, Pater Stephan Horn is arról számolt be, hogy a pápa a lutheránusság szellemi örökségét és ennek hitvallás-iratait az ökumenikus tárgyalások fontos bázisának tartja.


(megj.: Luther tanai tehát jöhetnek, a Szent X. Pius Papi Közösség őskatolikus-hite azonban nem (lásd a honlap cikkét – ez XVI. Benedek pápa teológiája. Milyen jó, hogy az evengélikusok meg vannak elégedve a katolikus pápa tanaival! Hogy is szól a figyelmeztetés? „Ha az ellenség meg van elégedve veled, akkor biztos, hogy valamit rosszul csináltál.” És mire figyelmeztetett szünet nélkül Lefebvre bíboros? „Aki katolikus akar maradni, annak nem szabad a modern Rómát követnie.” Itt a bizonyíték: aki Rómával, a pápával tart, nemsokára Luther credoját mondhatja.)

2012. március 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA