Tényleg zátonyra futottak a tárgyalások?
(forrás: www.fsspx.info és www.kath.net – 2012. február 3., 4. és 10.)

A www.fsspx.info február 10-i cikke mintegy összefoglalta a hetek óta tartó találgatásokat, melyeket Fellay püspök úr február 2-án Amerikában tartott prédikációja csak még jobban felizzított. Miként a HÍREK oldalon már szó volt róla, a Hittani Kongregáció január 24-27-ig tartó közgyűlésén tanácskozott a Pius-ügyről is.

Az fsspx.info február 10-i cikke:

Az elmúlt napokban sokasodnak a jelentések, melyekben arról lehet olvasni, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség Rómával folytatott tárgyalásai zátonyra futottak. Ez a hír először napilapokban jelent meg, ezekből Andrea Tornielli vatikáni „bennfentes” újságíró vette át, majd tőle csaknem minden katolikus internetes portál a következő címmel közölte: „Msgr. Fellay: »Non possumus!«”

Mi igaz e hírből? – Semmi.
     Giuseppe Nardi a katholisches.info oldalon így kommentálta a hírt: „Fellay püspök „nem”-jét nem Rómához vagy magához az ajánlathoz mondta, hanem a preambulumban megfogalmazott követeléshez, miszerint el kell ismerniük, hogy a zsinat „szorosan és törés nélkül illeszthető a tradícióba”.

Most tehát a pápával való egyeztetés után a Levada bíboros vezette Hittani Kongregáción múlik, hogy milyen választ adnak. Minden katolikust felszólítunk, hogy e fontos ügyet zárja imáiba!


A www.kath.net információi:

A 2011. december 21-én egy cikkben az állt, hogy a Vatikánban az a hír járja, hogy a preambulummal kapcsolatos módosítások magát a tartalmat nem érinthetik, csakis a megfogalmazást.

A február 3-án megjelent cikkben pedig Fellay püspök 2-i beszédére hivatkozva, már tényként közölték, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség válasza nemleges. (Fellay püspök beszédét egy másik cikkben közlöm.)
     Másnap, február 4-én, az interneten a következő címmel jelentek meg közlemények: „A pápa a Pius Közösséggel való bánásmódról tanácskozik.”
     Ezekben az állt, hogy XVI. Benedek pápa február 3-án fogadta William Joseph Levada bíborost, a Hittani Kongregáció prefektusát, jelentette a Vatikán minden további megjegyzés nélkül. A találkozás fő témája a kongregáció januári közgyűléséről szóló beszámoló volt, ahol a Pius Közösséggel való párbeszédet is megvitatták.


Szintén február 4-én az fsspx.info is hírt adott a pápa és Levada bíboros találkozásáról. Ők a beszámolójukat a következőkkel egészítették ki:
     Hallomásból úgy tudni, hogy a Piusosok második válasza, úgy, mint a decemberi első, nem tartalmazza a tradicionalisták világos pozícióját a II. Vatikáni Zsinathoz.

Az interneten keringő hírekkel kapcsolatban a Katholisches.de következő cikkében: »Kein „Non possumus“ von Msgr. Fellay – Versuch, das Scheitern der Gespräche herbeizuschreiben« (Nincs „non possumus” Fellay püspöktől – Kísérlet a tárgyalások sikertelenségének előlegezésére”) így kommentálja az eseményeket:
     Olaszországban egymást érik az hírek. Ezek mindegyikének kiindulópontja Fellay püspök állítólagos visszautasítása. Pedig itt csak egy klasszikus értelemben vett hamis hírről van szó, ahogy ezt a Rorate coeli leleplezte. Msgr. Fellay a neki tulajdonított kijelentést se az amerikai Winonában, se máshol nem tette. Prédikációjában a püspök a tárgyalások eddigi menetét vázolta fel röviden, majd kifejtette, hogy a szeptember 14-én neki átadott preambulumot nem fogadhatta el.
     Ez már régóta ismer tény, de ez nem felel meg egy általános visszautasításnak, hanem csak része a tárgyalásoknak. A Vatikán az átadáskor elismerte a közösség jogát a változtatások benyújtására, a kívánságok megfogalmazására, az alkalmasabb megszövegezések ajánlására. A közösség ezt a lehetőséget használta ki, és most Róma reagálására vár.

2012. február 11.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA