Komolyra fordult a dolog
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2012. május 5.)

Amióta Fellay püspök április 17-én elküldte Rómába a preambulum legújabb változatát, a Vatikán-asztrológusok konjunktúrája folyamatosan csúcson fut. A találgatásoknak se szeri, se száma.

Ami a kiegyezésre utal:
     Az eddigi modern vatikáni szokásokkal tökéletesen ellenkezve eddig se az eredeti preambulum, se a különböző benyújtott változatok szövegéből semmi nem szivárgott ki: ebből látni lehet, hogy itt olyan emberek beszélnek egymással, akik komolyan veszik a dolgot.
     Mindazok, akik a II. Vatikáni Zsinat előtti időkhöz és 21 zsinat hagyományának szelleméhez való visszatéréstől rettegnek, igencsak szoronganak. De nem csak olyan nyilvánvaló liberálisok, mint Thierse, aki kikényszerítette a pápától Berlinben, hogy kézbe áldoztassa –, hanem állítólag még az Opus Dei is megtagadta a pápától a támogatást az FSSPX visszahozásához.

Mindeközben meglepő dolgok történnek. Schick bambergi érsek a Rómából érkező pozitív hírek hallatán kifejezetten üdvözölte a pápa megegyezési törekvéseit, és ehhez hozzátette, hogy a liturgia területén egyet s mást meg kell beszélni, mert ott a zsinat eufóriájában néhány dolog „tévútra” jutott. Brandmüller bíboros azt prognosztizálta, hogy a közösség nagyobbik része egyetért a megegyezéssel, ami szerinte küszöbön áll.

Fellay püspök anélkül szólította fel közössége híveit a jó kimenetelért való imára, hogy bizonyos feltételeket megnevezett volna. Eddig mindig arról volt szó, hogy a Rómával való megegyezésnek csak akkor van értelme, illetve az csak akkor megengedett, ha Róma feladja a tévedéseit és visszatér a hagyományos tanokhoz.
     Úgy tűnik, hogy pontosan ez a követelést hagyták most el, és ugyanígy az eddigi római ellen-követelés is megszűnt, miszerint a II. Vatikáni Zsinatot és az új liturgiát in toto el kell ismerni. Láthatólag a Vatikán tovább nem csukja be szemét azon tény előtt, hogy sok teológus és püspök a zsinatot és VI. Pál liturgiáját már szavakban is csak fenntartással fogadja el, és tettekben már „elavultként” kezeli, anélkül, hogy Róma ezért felmondta volna velük a közösséget.

Az elmúlt napokban az FSSPX részéről további jelentős nyilatkozatok váltak ismertté. P. Michel Simoulin, az FSSPX által patronált Fanjeaux-i domonkos nővérek újságjában ezt írta: „Nem maradhatunk 88-asok, ahogy magát egyik püspökünk kifejezte. Nem 1975-ben vagyunk VI. Pál pápával és nem is 1988-ban II. János Pál pápával, hanem 2012-ben XVI. Benedek pápával. Mindenki mondhat, amit akar, hogy az Egyház állapota még mindig nagy aggodalomra ad okot, hogy pápánk teológiája olykor különös vonásokat mutat stb. – ezeket mind éppen elégszer elmondtuk –, de azt nem lehet mondani, hogy a dolgok állása olyan, mint 1988-ban vagy akár még rosszabb. Ez nem felel meg az igazságnak és a valóságnak, és emögött végülis nem bújik meg más, mint egy többé vagy kevésbé rejtett visszautasítása minden Rómával való lehetséges kiegyezésnek.”

A német disztrikt újságjának májusi kiadásában P. Schmidberger azt írja: „Ha Róma visszahív bennünket a száműzetésből, amibe 1975-ben az approbáció visszavonásával és még inkább 1988-ban a kiközösítései dekrétummal bennünket kitaszított, akkor ez az igazságosság és kétségen kívül XVI. Benedek pápa valódi lelkipásztori aggodalmának aktusa. És ezért mi hálásak vagyunk.”
     A Benelux államok elöljárója, P. Benoit Wailliez azt a merevséget, mely eddig mindig az érsek hagyatékára hivatkozott, ezekkel a szavakkal revideálja: Lefebvre érsek „keserűség és kompromisszum nélkül elfogadott volna egy kanonikus elismerést, akkor is, ha ez olyan tekintélytől érkezett volna, aki még erősen a modern tévedések rabja, de aki hajlandó az Egyház nagy hajójának kurzusát, melybe minden oldalról víz ömlik be, korrigálni.”

Végül az elhunyt érsekhez asszisztensként különösen közel álló P. Pfluger április 29-én az Actio Spes Unica rendezvényén a németországi Hattersheim-ben a következőket mondta: „E körülmények között a rendfőnök, Bernard Fellay püspök nem tartja lehetségesnek, hogy a pápa ajánlatát visszautasítsa. A szedisvakantizmusba való lecsúszással jelentene egyet, ha a Szentatya kívánsága elől akkor is elzárkóznánk, ha ez semmilyen hamis hittanítások elismerésével nem jár együtt.”
     P. Pfluger egész kétórás beszédét itt lehet meghallgatni:
http://de.katholon.org/audio/audio.php?file=pfluger%2Fpfluger_abkommen&fb_source=message
részleteket pedig itt lehet belőle olvasni (németül):
http://www.katholisches.info/2012/05/04/„ruckruf-aus-dem-exil-echte-hirtensorge-benedikts-xvi-thierse-piusbruderschaft-und-rom-heilig-rock-wallfahrt-nach-trier/


2012. május 7.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA