Az FSSPX-szel zajló diskurzus ökumenikus szempontból is fontos
(forrás: www.kath.net – 2012. február 16.)

Osnabrück/Németország
Friedrich Weber, a németországi Braunschweig tartomány evangélikus egyházi „püspöke”, az FSSPX-szel folytatott tárgyalások kapcsán úgy vélekedett, hogy ez az ökumenizmus számára is jelentőséggel bír. A II. Vatikáni Zsinat értelmezése a tét, mondta Weber – aki az egyesült német evangélikus egyházak megbízottja katolikus ügyekben – abban az előadásban, melyet „egy protestáns nézete a zsinatról és az ökumenizmusról” témában tartott.

A II. Vatikáni Zsinat Weber szerint „nem csak római-katolikus, hanem az egész kereszténységet érintő esemény” volt. Meghatározta az Evangéliumnak a modern világban történő hitelt érdemlő hirdetését, megnyitotta az egyházak ökumenikus együttéléséhez az utat, és végrehajtotta „a római-katolikus Egyháznak az ökumenikus mozgalomba való belépését”.

Fontos volt például, mondta Weber, hogy a zsinat a többi felekezettel kapcsolatban nem beszélt már többé eretnekekről vagy hamis hitről, hanem „elszakadt testvérekről”.

Ezen kívül a katolikus püspöki összejövetel „a keleti egyházak pozícióját és a reformáció és a reformált egyházak reformista kívánságait és véleményeit is átvette”. Példaként erre a zsinat liturgikus reformját említette, mely az evangélikus istentiszteleteket is „megtermékenyítette és befolyásolta”, valamit a Szentírásra való koncentrálást a „Dei Verbum” kinyilatkoztatási konstitúcióban. „Hatalmas lépés” volt a nem-katolikusoknak a zsinat tanácskozásaiba való bevonása is, mondta Weber.

Ökumenikus szemszögből mindenekelőtt a zsinatnak az ökumenizmusról szóló dekrétuma és az egyházi konstitúció jelentős, hangsúlyozta Weber. Ezek sok mindent elindítottak, és minden szinten magától értetődőséget teremtettek az ökumenikus együttélésben.

Ugyanakkor a zsinat egyes kijelentései úgy a katolikus Egyházat, mint a nem-katolikusokat is „tanácstalanságban hagyta, milyen utat kellene az egyházak új közösségéhez választani”.

(megj.: Ez a cikk bizonyítékként szolgál Fellay püspök 1998-as előadásához. Mind katolikus, mind protestáns, mind ateista oldalról mindenki arról beszél, hogy a zsinat „törést” jelent az Egyház tanításában, csak a Vatikán, élén a pápával ragaszkodik tíz körömmel ennek ellenkezőjéhez.)

2012. február 17.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA