A rendházba idézték Williamson püspököt
((forrás: www.kath.net – 2012. szeptember 12.)

Williamson püspök úrnak brazíliai bérma-útja miatt meg kell jelennie a Pius Közösség vezetősége előtt (ezzel kapcsolatban lásd a honlap cikkét). A közösség német kerületének szóvivője, P. Andreas Steiner [akiről azt tartják, hogy olyan törekvő, hogy „jobbról előzi Schmidberger atyát”] a KNA katolikus sajtóügynökségnek szerdán azt nyilatkozta, hogy a megidézésnek az eredménye kidobás, de békés elválás is lehet. Vagy talán még egyszer a megegyezés.

Fenyeget a szakadásnak a szakadása. Hogy Williamson egy új közösségnek a rendfőnöke legyen, erre a hozzáértők szerint Williamson püspöknek nincs meg a képessége. Jelenleg még az sem világos, hogyan fog a két másik püspök, Bernard Tissier de Mallerais és Alfonso de Galarreta püspökök Fellay zsinati kurzusához viszonyulni, hiszen korábban ők is élesen elítélték a kiegyezés lehetőségét. Ugyanakkor több mint valószínűtlen, hogy egy esetleges Williamson-közösséghez csatlakoznának.

Nos, egy hónappal a II. Vatikáni Zsinat megnyitójának 50. évfordulója előtt, a tradicionalisták ismét magukat tolták előtérbe – ráadásul pont Williamson püspökkel. Hiszen az egész vita a zsinati határozatok elismerése körül forog. És az a hangerő, mellyel e konfliktust tárgyalják, a zsinat tényleges üzenetét a háttérbe szorítja.


2012. szeptember 12.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA