Az emancipáció megváltoztatta a nőkkel szembeni viselkedést
(forrás: www.kath.net – 2012. november 24.)

Az emancipáció megváltoztatta a férfiak és a nők közötti érintkezési formákat. A „Németország Illemtan-akadémia” elnöke, Inge Wolff a „Focus” magazinnak azt nyilatkozta, hogy a nőkkel szembeni régi gavallér-szabályok, mint például a szék megigazítása vagy a kabát lesegítése, már csak nagyon korlátozottan vannak érvényben. A munkahelyeken kizárólag a hierarchia számít, a „Ladys first” már nem. Itt már az is előfordul, hogy a nők nyitják ki az ajtót a férfiaknak, és a liftnél előre engedik őket. Wolff szerint ez a folyamat a nők emancipációjával függ össze.

A ma nosztalgiának tűnő illemszabályok szinte mindegyike abból az időből származik, melyben a nők még nem jártak munkába. Akkor nem volt saját státuszuk, hanem automatikusan a férjük státuszát bírták, mondta az udvariassági szabályok szakértőnője.

A magazin tanulmánya szerint az elmúlt három hónap folyamán tíz németből kilenc bosszankodott mások rossz modora miatt, de legalább annyian (83 százalék) bevallották, hogy az utóbbi időben ők is többször rosszul viselkedtek. Csaknem minden német (98 százalék) a jó modort fontos, illetve nagyon fontosnak tartja.

A cikk tartalmával kapcsolatban lásd a honlap következő írását:
     A „jóérzés” kiérdemli a megtérés kegyelmét
     a mostani kommentárját pedig itt

2012. december 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA