Az FSSPX rendházának sajtóközleménye a pápa lemondása kapcsán
(forrás: www.pius.info – 2013. február 11.)

A Szent X. Pius Papi Közösség tudomásul vette XVI. Benedek pápa váratlan lemondását, ami 2013. február 28-án lép életbe.

A tanbeli különbözőségek ellenére, melyek még a 2009 és 2011 között lezajlott teológiai vitákon megmutatkoztak, a Szent X. Pius Papi Közösség nem feledkezik meg arról, hogy a Szentatyának megvolt a bátorsága arra emlékeztetni, hogy a hagyományos miserítus soha nem volt betiltva, valamint, hogy a püspökeik ellen (az 1988-as püspökszentelések miatt) hozott kánoni büntetés hatását feloldotta.

Azt az ellenállást sem felejti el, melyet ez a döntés előidézett, és ami a pápát arra kényszerítette, hogy a világ püspökei előtt igazolja magát. A közösség köszönetét fejezi ki neki azért az erőért és állhatatosságért, melyet ezen nehéz körülmények között vele szemben bizonyított, és biztosítja neki az imáját arra az időre, melyért visszavonult életét mostantól fogva szenteli.

Alapítója, S. E. Marcel Lefebvre érseket követve, a Szent X. Pius Papi Közösség ismét megerősíti az örök Rómával, az igazság anyjával és tanítónőjével, valamint Szent Péter székével való összetartozását. Újra kifejezi azon vágyát, hogy részt vállalhasson azon súlyos válság legyőzésében, mely az egyházat rázkódtatja.

Azért imádkozik, hogy a következő konklávé bíborosai a Szentlélek sugallatára olyan pápát válasszanak, aki Isten akarata szerint azon munkálkodik, hogy mindent megújítson Krisztusban (lásd: Ef 1,10).

Menzingen, 2013. február 11.

Az eredeti szöveg franciául itt olvasható: http://www.dici.org/


[megj.: Milyen szépek voltak azok az idők, amikor a Pius Közösség még képes volt igazat mondani, és az igazságért harcolni, és nem azon törte a fejét, hogy „politikailag korrektül” fejezze ki magát!]

Feltéve: 2013. február 13.

Kiegészítés:
A http://aveclimmaculee.blogspot.fr/ (németre fordítva a http://mitderimmaculata.blogspot.fr/) weblapokon 2013. februárjában a közösség egy papja kommentálta a közleményt. Itt található magyarul: Megjegyzések Menzingen sajtóközleményéhez.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA