Megjegyzések Menzingen sajtóközleményéhez
(forrás: http://aveclimmaculee.blogspot.fr/ – http://mitderimmaculata.blogspot.fr/ – 2013. február)

Menzingen sajtóközleménye

A Szent X. Pius Papi Közösség rendháza 2013. február 11-én sajtóközleményt adott ki XVI. Benedek pápa ugyanezen a napon tett bejelentéséhez, miszerint lemond a pápai trónról. Ez a szöveg azért érdekes, mert világosan tükrözi a közösség vezetőinek új szellemi beállítottságát.

Idézet: „A tanbeli különbözőségek ellenére” – Ez a kifejezés enyhe; még csak nem is említi a súlyos vagy mélyreható eltéréseket. Msgr. Lefebvre világosabban fejezte ki magát: ő „oppozícióról” beszélt („nem tudjuk egymást megérteni … egymásnak csattanunk”)

Idézet: „A Szentatyának megvolt a bátorsága arra emlékeztetni, hogy a hagyományos miserítus soha nem volt betiltva, valamint, hogy a püspökeik ellen hozott kánoni büntetés hatását feloldotta” – Már megint ez a 2007 és 2009 között fenntartott homályosság a két „előfeltétellel” kapcsolatban! Nem akarják nyíltan bevallani, hogy XVI. Benedek nem teljesítette a kérésünket, amikor a katolikus misét és a „fattyúmisét” (Msgr. Lefebvre) ugyanazon rítus két formájaként állította be, és amikor a „kiközösítések” feloldását teljesítette, holott mi a dekrétum visszavonását követeltük.
     [Az FSSPX évtizedekig azt mondta, hirdette, ismételte, hogy a kiközösítés jogtalan volt, sőt, egyházjogilag érvényesen meg sem történt. És azt is, hogy a régi mise soha nem lett eltörölve, következésképpen, újra-engedélyezésére sincs szükség. Azzal, hogy most a kiközösítés feloldásáról és a régi mise újraengedélyezéséről beszél, egyúttal elismerte mindkettő valóságos meglétét.]

Msgr. Lefebvre már megmondta: „Ami engedményként néz ki, az valójában egy manőver.” (1984. december 13.)

Idézet: „A közösség köszönetét fejezi ki neki azért az erőért és állhatatosságért, melyet ezen nehéz körülmények között vele szemben bizonyított” – Ratzinger bíboros és később XVI. Benedek mindenekelőtt annál a próbálkozásánál mutatott „állhatatosságot” – Msgr. Lefebvre sokat tudna erről beszélni –, hogy a közösséget a zsinati egyház kebelébe visszavezesse.

Helyénvaló és elfogadható egy olyan pápának „köszönetet mondani”, aki ilyen sok zsinagógát, mecsetet és evangélikus istenházát meglátogatott? Egy pápának, aki szomorú emlékezetű elődjét „boldoggá avatta”, és Assisi szörnyűségét megismételte? Egy pápának, aki az elmúlt években olyan ügyesen fogott munkához, hogy közösségünk ma alapítása óta a legsúlyosabb válságát éli át, és még az is kérdéses, hogyan tud ebből felépülni? XVI. Benedeket, tekintet nélkül a szándékaira, objektív első számú ellenségünknek tekinthetjük. Mivel már régóta ismer bennünket, vezetőink naivitását és meggondolatlanságát „erővel és állhatatossággal” könnyen ki tudta kihasználni.

Idézet: „Biztosítja neki az imáját arra az időre, melyért visszavonult életét mostantól fogva szentelni szeretné” – Reméljük, hogy az idejét arra is fel fogja használni, hogy vezekeljen, és elgondolkozzon azon a roppant felelősségen, mely őt az Egyház mai állapotáért terheli.

Idézet: „Alapítója, S. E. Marcel Lefebvre érseket követve, a Szent X. Pius Papi Közösség ismét megerősíti az örök Rómával való összetartozását” – A rendház lényegében átveszi az 1974. november 21-i alapszabály elejét (lásd Lefebvre érsek Magna Chartája), de kihagyja (biztosan csak azért, hogy rövidebb legyen?) a következő mondatot: „Mindazonáltal visszautasítjuk és mindig is visszautasítottuk, hogy Rómát az új-modernista és új-protestáns tendenciában kövessük.”
     Pater Ortiz joggal állapította meg, hogy a vezetők új viselkedése „jobban elárulja magát azzal, amit a zsinati tekintélyekről kihagyás által nem mondanak el, mint azzal, amit elmondanak róluk”. Ez a viselkedés (még) nem abból áll, hogy tagadják a válságot, de már abban, hogy rózsaszínű fényben nézik, és szentimentális közleményeket fogalmaznak.

Idézet: (A közösség) „újra kifejezi azon vágyát, hogy hozzájárulhasson ama súlyos válsághoz, mely az egyházat rázkódtatja” – Sietségében, hogy köszönetet mondhasson XVI. Benedeknek, a rendház ezt írta: „hozzájárulhasson a súlyos válsághoz” [a magyar fordításban természetesen tekintetbe vettem az elírást, és ezt írtam: „részt vállalhasson azon súlyos válság legyőzésében”].
     A rendház később maga is korrigálta a szöveget, de az eredeti hiba tanulságos és sokatmondó. A közösség veszélyes gyengülése, mely főleg Menzingen kurzusváltásának köszönhető, valóban hozzájárul az egyházválság elmélyedéséhez.

Térjünk vissza a sajtóközlemény elejéhez:

Idézet: „A Szent X. Pius Papi Közösség tudomásul vette XVI. Benedek pápa váratlan lemondását, ami 2013. február 28-án lép életbe” – A közösség sok papja és hívője azt reméli, hogy ez az egészen magasról jövő példa a mi rendfőnökünket (utánzásra) ösztönzi. Ha „már nem tudja valaki pontosan, hogy hol van a fékpedál” (Msgr. Fellay 2012. május 4-én Brignoles-ben), akkor okosabb …

Ments meg, oh Urunk, a rózsaszínű szemüvegtől!
Válts meg, oh Urunk, a liberalizmustól és a liberálisoktól!

Egy pap


Feltéve: 2013. március 6.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA