Hogyan válnak a katolikus templomok az újkatekumen eretnek mozgalom fellegváraivá


A Mitteilungsblatt 2013. februári számában mutatta be az alábbi két fotót, mely a cseh Orlice/Letohrad templomát mutatja, a legújabb újjáalakítása előtt és után. Már az első fotón látható a népoltár, vagyis a templomban már megtörtént a zsinatutáni átalakítás. De ez a mai újkatolikusoknak nyilván már nem volt elég időszerű, így az egykor katolikus templomon újabb – súlyos következményekkel járó, és a már meglévő torzulásokat ékesen bizonyító – újításokat hajtottak végre. Hátul a régi főoltár még felismerhető, de egyébként semmi nem utal Isten házára.

[Egy ismerősöm mesélte, hogy az óbudai Szőlő utcában hasonló átalakítás történt, az ottani katolikus templom is így néz már ki.]

Ebből kitűnik, hogy Kelet-Európa most is szorgalmasan tanul a nyugattól – és Rómától.

Hiszen XVI. Benedek pápa nemrég (2012. június 26-án) nevezte ki Roche püspököt Di Noia kuriális érsek utódául (annak a Di Noia érseknek, akit ekkor tett meg az Ecclesia Dei Bizottság alelnökének, és aki karácsonykor a hírhedt adventi levelet küldte a Pius Közösség tagjainak) az Istentiszteletek Kongregációjának főtitkári tisztében, és egyúttal érsekké.

Arthur Roche érsek 1996-tól 2002-ig Anglia és Wales püspöki konferenciájának a főtitkára volt, ebben az időben nevezte ki őt II. János Pál pápa pápai tiszteletbeli prelátussá. Püspökké 2001-ben a Westminsteri érsek, Murphy-O’Connor és Leeds püspöke szentelte, a pápa ekkor Westminster segédpüspökévé nevezte ki. Mint segédpüspök ő volt az érsekség lelkipásztori ügyeinek és a katolikus gyerek-közösségnek a felelőse. 2004. április 7-én Leeds püspöke lett. Azóta is ő a felelőse a római és valladolid-i angol kollégiumnak.

Mgr. Roche 2009-ben saját püspöki székesegyházát a képeken látható módon alakíttatta át.


Roche érsek esete kiváló bizonyítéka annak, mennyire veszi XVI. Benedek komolyan saját utasításait, és valójában kik azok, akik bizalmát élvezik (az eretnekségeket író Müller püspök dogmatikai kérdésekben, a pápai utasításokat nyilvánosan elutasító Roche püspök a liturgikus kérdésekben).
     A Summorum Pontificum motu proprio megjelenése után az akkori Leeds-i püspök, Mgr. Roche saját papjainak kiadott egy „segítő iratot”, melyben ilyeneket írt: „Az új törvények itt, Leeds-ben nem kerülnek alkalmazásra.” – A pápa törvényhozásának „tényleges oka, hogy az Egyházban helyreállítsa az egységet, és azok számára, akik eddig a liturgikus reformokat és talán a II. Vatikáni Zsinat tanításait sem fogadták el, lehetővé tegye az utat vissza, a teljes közösségbe.” – „A Szentatya leveléből világosan kiderül, hogy ebben a kérdésben a döntés joga mint püspöknek az enyém.”

Ezen túlmenően ez az ügy arra is kiváló, hogy az ú. n. tradicionalista beállítottságú emberek vakságát, konok megátalkodottságát az igazsággal szemben megmutassa:
     Roche püspöknek eme leveléről annak idején a www.summorum-pontificum.de weboldal számolt be. Az a weboldal, mely hajdanán még hozott értékes cikkeket, ma azonban kizárólag arra szorítkozik, hogy a pápa melletti hűségesküt hetente többször letegye, és beszámoljon arról, ha Új-Zélandon valahol az őserdőben valaki egy régi misét mutatott be.
     Annak idején a Roche püspökről szóló cikkét többek között így kommentálta: Mivel Roche püspök az angliai püspöki konferencia főtitkára, példája másokat is arra fog sarkallni, hogy „szintén kiadjanak ilyen utasításokat, mellyel – tudatosan vagy sem – azt érik el, hogy Benedek pápa nagyszerű liturgikus reformjai ne fejthessék ki hatásukat. Ezért imádkoznunk kell azért, hogy a Vatikán az angol püspököknek a Summorum Pontificum elleni engedetlen viselkedését figyelmesen szem előtt tartsa. Hogyan nevezhetne ki a pápa olyan valakit a Westminster érsekévé, aki ilyen ellenségesen viselkedik a régi liturgia felszabadításával szemben?”

Úgy látszik, hogy nem jól, vagy nagyonis jól imádkoztak, mert a pápa nem Westminster érsekévé nevezte ki „az engedetlen” püspököt, hanem a kúria tagjává, az Istentiszteletek Kongregációjának a főtitkárává! És a www.summorum-pontificum.de készítője és segítői és hírmagyarázói és elvbarátai mindezt mindenféle kommentár nélkül hagyják! Sőt! Minél világosabb lesz a pápa szándéka és lelkülete, annál jobban rajonganak érte, és játsszák a feledékenyt, a vakot és süketet! De hát ebben nincsenek egyedül, ezt a tradíció más tagjai máshol szintén ugyanígy csinálják.

Feltéve: 2013. február 4.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA