Múzeum lesz a Lateránból, a római püspök székhelyéből

A minap feltett cikk a magánmisék betiltásáról a Szent Péter bazilikában a következő baljós megjegyzéssel végződött:
     „Ismerve Bergoglio és társainak hitehagyását, és minden széptől-jótól való irtózását, és tudva azt, hogy Bergoglio Castel Gandolfo-ból is múzeumot csinált, ez az egész történet arra is alkalmas, hogy a Szent Péter bazilikából is múzeum váljon.”

Nos, ez az abszurdnak tűnő feltevés egy hosszú lépéssel megint előrébb jutott a lehetséges megvalósulás felé: Bergoglio a pápaság „anyaépületéből”, a mindenkori római püspök, tehát saját székhelyéből csinál most múzeumot! – Ha még azt is meggondoljuk, hogy Bergoglio azzal kezdte működését, hogy a pápai lakosztály helyett vendégházba költözött, és a Vatikánból hajléktalan- és migráns-szállót csinált, akkor ez a mostani produkciója még nagyobb jelentőséggel bír, és még súlyosabb történéseket vetít előre.


Bergoglio a római Laterán-palotából múzeumot csinál
(forrás: www.kath.net – 2021. március 21.)

A pápák korábbi székhelyét, a római Laterán-palotát a jövőben kulturális célokra kell kihasználni. Erre adott ki utasítást Angelo de Donatis bíborosnak, a római egyházmegyéjéért felelős helyettesének. Az utasítás szövegében Bergoglio azt írja, hogy kötelességének érzi, hogy a rá mint Róma püspökére bízott művészeti örökséget a nagyközönség számára elérhetővé tegye.

Ezért a Laterán palotát valamint az együtteshez tartozó többi épületet „muzeális és kulturális tevékenységek” céljára a nyilvánosság rendelkezésre kell bocsátani. Ennek gyakorlati megvalósítása de Donatis, a római egyházmegye püspöki helynökének a feladata lesz.

A Laterán-együttes a bazilikával együtt a Szentszék extra-territoriális tulajdona. A palotában jelenleg a római egyházmegye adminisztrációs irodái találhatók. Az épületegyüttes (a benne található bazilika és baptisztérium kivételével) a nagyközönség számára nem látogatható.


A honlap egyik korábbi cikkéből való a következő idézet:
     A Lateráni Szent János bazilikáról tudni kell, hogy egyrészt a pápának nem a Szent Péter, hanem ez a püspöki palotája, másrészt, hogy ez a templom a katolikus világ anyatemploma: „A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje – Omnium Urbis et Orbis Ecclesiarum Mater et Caput”, amit a templom felirata is hirdet.

Katolikus Lexikon 1930: „A Laterán a pápák régi, nagyszabású palotája. Egykor a Lateranusok előkelő római családjának volt itt a háza, melyet Nero elleni összeesküvésük után elkoboztak tőlük, és császári birtokká tettek. Nagy Konstantin Szent Miltiades (311. július 2. – 314. január 10.) pápának adományozta, aki azt a római püspökök székhelyévé tette, s már 313-ban zsinatot tartott benne. Ugyanakkor a palota házi bazilikáját a Megváltó tiszteletére templommá alakította ét, s ez a mai napig a pápának, mint a római patriarchának székesegyháza, melynek búcsúját november 9-én üli az Egyház. Körülötte voltak a patriarchium épületei, melyek a pápák építkezései révén egész városrésszé fejlődtek. Az avignoni fogság idején a Lateránt elhanyagolták, tűzvész is pusztította. Ekkor vitette át V. Orbán pápa Szent Péter és Szent Pál koponyáját a Lateráni bazilika oltára fölé emelet gótikus cibóriumba. A Rómába visszatérő pápák nem a Lateránban, hanem a Vatikánban és a Quirinálban telepedtek meg. … A Lateráni bazilikában 5 egyetemes zsinatot tartottak, az elsőt 1123-ban (ez volt az Egyház 9. egyetemes zsinata), az utolsót (az Egyház 18. egyetemes zsinatát) 1512-1517 között.”


Feltéve: 2021. március 23.


vissza

AZ IDŐK VÉGE oldalra                              a KEZDŐLAPRA