A liturgikus visszaélések mélyreható problémái az Egyháznak
(forrás: www.kath.net – 2007. november 22.)

Albert Malcolm Ranjith érsek, az Istentiszteletek Kongregációjának titkára az „Osservatore Romano”-nak adott interjújában ismételten kemény szavakkal ítélte el a liturgikus visszaéléseket.

Ranjith érsek szerint XVI. Benedek pápa azért adta ki a „Summorum Pontificum” motu propriot, mert nem tudott tovább hallgatni a liturgikus színvonal egyre növekvő süllyedése láttán. A motu proprio több komolyságra szólít fel a liturgiát illetően.

A liturgikus előírások manapság egyre terjedő semmibevevése az eucharisztia ünnepléséhez való felületes és kevéssé komoly viszonyulást tükrözi vissza. Számos egyházmegyében a liturgiát érintő pápai figyelmeztetések nem találtak visszhangra, ennek lett az eredménye a sok helyütt tapasztalható „határtalan visszaélés”, jelentette ki az érsek.

A szélesen elterjedt liturgikus visszaélések és az eucharisztia iránti hiányzó tisztelet mélyreható problémát jelent, amit ki kell végre mondani, ez Ranjith érsek meggyőződése. A problémák ezen kívül még azt a „kérdést is felvetik, vajon mit tanítanak egyes szemináriumokban?”

Ranjith érsek további megszólalásai a közelmúltból:
Az ördög eszközei
Már zendülésről lehet beszélni
A kézbeáldoztatás elhomályosítja a Krisztus valóságos jelenlétében való hitet


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA