„A Motu proprio az egységnek adott szeretetteljes gesztus”
(forrás: www.kath.net – 2008. február 5.)

Piero Marini húsz évig volt pápai szertartásmester és e hivatala révén a liturgiatörténet egyik szakaszának alakítója. Hivatali idejének végére – mielőtt névrokona, Guido Marini lépett a helyére – esett a Summorum Pontificum motu proprio nyilvánosságra hozatala, mely felszabadította a Szent V. Pius-féle misét.

Piero Marini a napokban nyilatkozott a Radio Vatikán-nak a motu proprioról. „A vitának minden fajtáját kerülnünk kell és nem szabad mesterséges ellentéteket szítanunk. A motu proprio se a jelenlegi misekönyvek megváltoztatását, se a zsinat által akart liturgia-reform bírálatát nem jelenti. A motu proprio eddig semmilyen változást nem hozott a plébániák ünnepi gyakorlatába. A motu propriot sokkal inkább az egységnek adott szeretetteljes gesztusként kell értékelni. Ma is elevennek kell maradnia a zsinati liturgikus konstitúció, a „Sacrosanctum Concilium” megvalósításában tapasztalt kezdeti enthuziazmusnak. Úgy gondolom, hogy a liturgiát nem lehet egyedül néhány szöveg vagy rítus megváltoztatására redukálni. A zsinat a liturgia megreformálását inspirációként és alapként akarta. Ha a liturgia valóban az Egyház cselekedeteinek «csúcspontja és forrása», akkor Egyház és liturgia olyan szorosan vannak összefonódva egymással, hogy a liturgia jövője az Egyház jövője és fordítva.”

Piero Marini 2007 októbere óta az Internacionális Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Komitéjének az elnöke. A következő kongresszus 2008. június 15. és 22. között a kanadai Qubecben kerül megrendezésre.


Fotók a Piero Marini-féle és a mostani pápai szentmisékről:
Kis, de fontos jel
XVI. Benedek pápa versus Deum celebrálta a misét január 13-án a Sixtusi kápolnában


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA