Visszatérés Rómába
(forrás: www.kath.net és www.summorum-pontificum.de – 2008. július 9.)

Ebbsfleet anglikán püspöke, Andrew Burnham lesz az, aki az anglikánok azon tagjait, akik nem értenek egyet a nők püspökké szentelésével a Rómába való visszatérésük alatt vezetni fogja. Erről számolt be Damian Thompson a brit Sunday Telegraph újságban.

Burnham Canterbury tartomány egyik püspöke, aki már be is jelentette, hogy XVI. Benedek pápát és az angol római-katolikus egyház püspökeit nagylelkű gesztusokra kérte, melyek lehetővé teszik, hogy az anglikán tradicionalisták visszatérhessenek Rómába. Úgy tűnik, hogy már folynak is tárgyalások ez ügyben Rómában Levada bíborossal a Hittani Kongregációtól és Kasper bíborossal a Pápai Egység Tanácstól.

Kaith Newton, Richborough anglikán püspökétől is hasonló lépés várható. Burnham abban reménykedik, hogy Róma különleges ajánlatot tesz, mely lehetővé teszi, hogy az anglikánok egyházközségükben maradhassanak és egy katolikus püspök felügyelete alatt továbbra is istentiszteletet tarthassanak. Ezen egyházközségek nagyobb része már most is a római liturgiát használja.

Valószínűleg azok az anglikán lelkészek, akik már házasok, továbbra is gyakorolhatják papi hivatásukat. Burnham püspök azonban nem maradhatna püspök, mert ő is nős, és a római-katolikus Egyházban a püspökök tudvalevően nem lehetnek házasok.

Damian Thompson a Sunday Telegraph-ban idézett egy anglikán püspököt, aki leszögezte, hogy Európában a kereszténység számára Róma nélkül nincsen jövő.

Lásd még e hírrel kapcsolatban a következő cikkeket:
      Az anglikánok engedélyezik a nők püspökké szentelését
      Az anglikán „püspöknők” az apostoli tradíciótól való elszakadást jelentik


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA