Vissza az atyák hitéhez
(forrás: www.kreuz.net – 2008. november 24.)

Eddig két cikkben jelent meg hír a Mariawald-i apátságról. Az elsőben a száraz hír, a másodikban az apát sajtóközleménye. Ebben a mostani cikkben maga az apátság bemutatása következik.

Az Eifel-ben fekvő Mariawald trappista kolostorban váratlan és világszerte egyedülálló szenzáció történt. November 21-én, „Szűz Mária bemutatása a templomban” ünnepen, egy német trappista kolostor Rómából megkapta az engedélyt, hogy a régi rítushoz és a rend eredeti fegyelmi szokásaihoz visszatérjen. Megfigyelők szerint egyházjogilag egyedülálló szenzációról van szó.

A trappisták a ciszterciták reformrendjeként alakultak meg. Napjukat hosszú imák, kemény munka, valamint szigorú böjtölés és hallgatás jellemezte. A II. Vatikáni Zsinat következményeként a rend fegyelme szinte teljesen összeomlott.

A Mariawald-i apátság az Eifel-ben Heimbach kisváros közelében Köln közigazgatási területén fekszik. Egyházilag Aachen egyházmegyéhez tartozik.
     A kolostort első ízben 1795 áprilisában oszlatták fel, majd 1861-ben az elzászi trappista kolostor, Ölenberg alapította újra.
     A kultúrharc és a nemzetiszocializmus idején a kolostort a mindenkori rezsim újra bezárta. 1962-től 1964-ig a kolostor szerzetesei alkalmazkodtak az akkor aktuális liturgikus divathoz.

A Mariawald-i apátság ma egy vendéglő, egy könyvesbolt, egy likőrgyár és egy kolostorbolt működtetéséből látja el magát. A kolostorhoz egy vendégház is tartozik.

Josef Vollberg apát (45) Wetzlar-ban nőtt fel. Ő Mariawald kilencedik apátja.
     A kötelező katonai szolgálata és közgazdasági tanulmányai után 1986. december 1-én kérte felvételét Mariawald-ba. A Bécs melletti Heiligenkreuz ciszterci kolostorban tanult teológiát. 1992. január 12-én tette le ünnepélyes fogadalmát. 2003 augusztusában nevezték ki Superior ad Nutum-nak, és ezzel elnyerte egy apát jogait.
     Dom Josef-et diakónussá 2005. december 17-én, pappá pedig 2006. június 29-én szentelte az Aachen-i püspök, Heinrich Mussinghoff.

Dom Vollberg-et az apátság káptalanja 2006. novemberében választotta meg egész életre szóló apátnak. Apáttá való ünnepélyes felszentelése 2007. január 26-án történt az apátság templomában.

A hírrel kapcsolatban lásd a következő cikkeket:
        Fölöttébb örvendetes hír Aachenből
        A szerzetesi élet megújítása a tradícióhoz való visszatéréssel

A Mariawald-i kolostor honlapja: http://www.kloster-mariawald.de

Képek az apátságról:


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA