Mostar püspöke nem tud semmiről
(forrás: www.kreuz.net – 2008. július 4.)

Medjugorje/Bosznia
Június végén olyan hírek terjedtek el, hogy küszöbön áll egy nemzetközi Medjugorje-bizottság megalakulása. Most az illetékes egyházmegye szólalt meg.

A ‘Večernji list’ horvát napilap június 27-én címlapján a következő jelentést tette közzé: „Vatikán. A katolikus Egyház legmagasabb körei arról döntöttek, hogy ők maguk foglalkoznak a Medjugorje jelenséggel – új bizottság Medjugorje számára.” Majd az 5. oldalon levő folytatásban azt állították, hogy egy vatikáni bizottság megalakulása a közel jövőben várható.

Ante Luburić atya e cikkel kapcsolatban publikálta ugyanaznap a mostari egyházmegye – melyhez a Medjugorje-i plébánia tartozik – közleményét. Luburić atya az egyházmegye irodaigazgatója. Kijelentette, hogy az újság cikke tévesen állítja, hogy az egykori jugoszláv püspöki konferencia egyik bizottsága 17 évvel ezelőtt nyilatkozatot adott ki Medjugorje-ről, amiben kijelentik, hogy ott nem történnek természetfeletti jelenések, és a helyzet további vizsgálatát rendelik el. Luburić irodaigazgató ezzel szemben leszögezte: „A püspöki konferenciának semmilyen bizottsága nem hozott semmilyen döntést ez ügyben és nem rendelt el további vizsgálatokat.”
      Mind ezeket a döntéseket maga a püspöki konferencia hozta meg 1991. április 10-én. A konferencia a horvát tengerparton fekvő Zadarban hozott közleményében kijelentette: „Az eddigi vizsgálatok alapján nem lehet megerősíteni, hogy ezek az események természetfeletti jelenéseket vagy kinyilatkoztatásokat tartalmaznak.”

A püspökök által említett „eddigi vizsgálatokat” egy bizottság végezte el, melyet a püspök konferencia 1987-ben alapított, és amely eredményeit a püspököknek benyújtotta.

A ‘Večernji list’ cikke továbbá azt állítja, hogy a boszniai püspök konferencia elnöke, Vinko Puljić bíboros egy új Medjugorje bizottság megalapítását jelentette be, mely „valószínűleg” a Szentszék joghatósága alatt áll majd. A bíboros állítólag még azt is mondta volna, hogy ez a bizottság nemzetközi lesz és „a mi jogkörünket feloldja”.

Mostar irodaigazgatójának kommentárja e kijelentésekhez: „Egyedül az biztos, hogy Mostar püspöke e média híresztelésekről, újságírói koholmányokról és a ‘Radio Medjugorje’ feltételezéseiről egyáltalán semmit nem tud.” A továbbiakban az irodaigazgató szemére hányja az újságcikknek, hogy „alaptalan és összefüggéstelen információkat és ellentmondó kijelentéseket” terjeszt Medjugorje-ről.

A Medjugorje-jelenséget a püspök konferencia szintjén teológiailag és az egyházi tekintély szavával már 1991-ben megoldották. Luburić atya idézte ennek eredményét: „Az egész Medjugorje jelenség alapos vizsgálata alapján eddig a napig semmilyen érvényes bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy ezen események természetfeletti jelenéseken vagy kinyilatkoztatásokon alapulnának.”

Lásd a következő cikket:
       Medjugorje sorsa a Vatikán kezében van
       Interdiktum a Medjugorje-guru számára
       A Medjugorje-i „jelenés”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA