A gyakorló katolikusok többsége John McCain elnökjelöltre szavazott
(forrás: www.kath.net – 2008. november 6.)

USA
A keddi amerikai választások során tartott közvélemény-kutatások szerint, a hetente templomba járó katolikusok (de csak 54-45%, és nem túlnyomó) többsége John McCain elnökjelöltre szavazott. Azon katolikusok között, akik hétköznap is misére járnak, a John McCain-választók száma még nagyobb. Viszont a „keresztlevél-katolikusok” körében, akik vasárnaponként sem járnak templomba, már egyértelműen többen (61-37%) szavaztak Barack Obama-ra. Ez az utolsó csoport azonban az Egyesült Államokban, csakúgy, mint a világ más országaiban, határozottan nagyobb, mint az előző kettő.

Amerikában a Pro-Life-csoportok és a katolikus Egyház képviselői döbbenten vették tudomásul a választás eredményét. P. Frank Pavone, a több ezer amerikai papot számláló „Priests for Life” (papok az életért) mozgalom vezetője, egy videó-üzenetben ezeket mondta:

„Ez a választás egyike azoknak a legnagyobb hibáknak, melyet az amerikai nép egész eddigi történelme folyamán elkövetett. És azon számos hiba, melyek miatt ez az állítás igaz, az elkövetkezendő hónapokban világosan ki fog derülni. A hibák közül a legnagyobb, hogy olyan elnöke lett Amerikának, aki nem képes arra, hogy a nép szolgálata és a nép gyilkolása között a különbséget felismerje. Ha valaki nem képes arra, hogy belássa, mikor kezdődik az emberi élet, akkor nincs abban a helyzetben, hogy egy olyan országot kormányozzon, mely az emberi jogok elveire épül.”
(a képen P. Frank Pavone a videó-üzenet közben)

Az amerikai elnök-választással foglalkozó további cikkek:
       Áldozás- és beszéd-tilalom a demokrata alelnökjelölt számára
       Barack Obama, az Antikrisztus útjának előkészítője
       Finn püspök Mindenszentek ünnepén aktuális problémákról beszélt
       A katolikusok imádkoznak Obamáért


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA