Katolikus parti
(forrás: www.kreuz.net – 2008. július 18.)

Sydneyben a zarándokok az éjszakákat véget nem érő partikkal töltik. Mindazonáltal, még ha a hírügynökségek jelentése szerint az ausztrál bordélyházak meg is duplázták forgalmukat, úgy tűnik, a fiatalok tisztességesebben viselkednek, mint ahogy az a mai fiatalok között megszokott. De vajon elegendő ennyi az egyház megújulásához?

A kreuz.net internetes portál különböző sajtó orgánumok beszámolóiból állított össze egy képet a világ-ifjúsági találkozóról.

Az osztrák rádió vallási műsorainak jelentése: „XVI. Benedek pápa a más keresztény egyházak képviselőivel való találkozása során a St. Mary’s Cathedral-ban az elszakadt keresztényeket a keresztény egységért való őszinte törődésre hívta fel. Az ökumenikus párbeszéd pillanatnyilag kritikus pontot ért el, hangsúlyozta a pápa. De abban biztosak lehetünk, hogy egy napon együtt ünnepelhetjük az eucharisztiát.”

Az osztrák hírügynökség, a ‘kathpress’ a negyven vallási közösség képviselőivel való találkozásról többek között a pápa e szavait emelte ki: „»Az Egyház sóvárogva keresi annak lehetőségét, hogy más vallások spirituális tapasztalatait meghallgassa« – mondta a pápa zsidók, muzulmánok, buddhisták és más vallások képviselői előtt a katedrális káptalan-termében. Ugyanakkor leszögezte, hogy a keresztények számára a Názáreti Jézus az, aki a végső kérdésekre megadja a választ.” (megj.: Miért, a többi ember számára nem Jézus a Bíró, a Király? Csak a keresztények számára Ő az igazság, az élet? A többiek számára valaki más jelenti az örök életet? Nekik más Istenük van? Akkor hát, hány isten létezik?)

A ‘Süddeutsche Zeitung’ egyik jelentéséből: „»A világ ifjúsága nagy bizakodással tölt el az Egyház és a világ jövője számára« – mondta a pápa. Sydneyben napok óta nagyon emelkedett a hangulat. »Szokatlan, mint egy nagy parti« – mondta a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi.”

A kreuz.net egyik olvasójának hozzászólása: „Hivatalos katolikus egyházunk láthatóan showktól, show-effektusoktól és személyi kultusztól várja a megoldást, és eközben megfeledkezik a lényegről. A Sydneyből érkező képeket nézve felmerül a kérdés, mi köze ennek az egésznek még Jézushoz és az Evangéliumhoz? A pápa mellett tömegesen érkeztek a világ minden részéről püspökök, hogy lengedező mitrákkal kulisszaként szolgáljanak. … A még mindig ember pápa guruló, üveg kiállítási vitrinben popsztárként hagyja magát ünnepelni, míg – úgy tűnik – Isten a háttérbe kerül. Gondolkodó keresztényként kérdezem, mi köze van ennek még Jézushoz és az apostol utódláshoz? Az előző világ-ifjúsági találkozót tekintve, mely hasonlóan fényűzően zajlott le és melynek hatásos reklámként kellett volna szolgálnia a katolikus Egyház számára, tudjuk, hogy az egész a hatalmas kiadásokon kívül semmit nem hozott, egy pozitív hatásról már nem is beszélve. Az ilyenfajta rendezvények nyilvánvalóan csak arra szolgálnak, hogy sok érdekes ember összejöjjön, ismeretségeket és barátságokat kössenek, közösen ünnepeljenek – ennyi. De hogy az ifjúságot ezzel újra meg lehessen nyerni a katolikus Egyház számára – ez igencsak kérdéses.”

Lásd a témához még a következő cikket:
       Manipulált keresztút
       „Istentelen super-party”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA