A liberális magatartás határa
(forrás: www.kath.net és summorum-pontificum.de – 2009. május 21.)

A német püspöki konferencia elnöke, Robert Zöllitsch freiburgi érsek a Kölnische Rundschau-nak adott interjújában többek között a Szent X. Pius Papi Közösséggel kapcsolatban is megnyilatkozott. Ismételten azt követelte, hogy a közösség püspökeit újra közösítsék ki, amennyiben megfelelő kánoni megbízatás nélkül papot szentelnek. E követelésével Zöllitsch érsek világosan szembeszegül XV: Benedek pápa szándékával, aki az 1988-as kiközösítést éppen azért oldotta fel, hogy ezzel a közösség teljes visszatérésének kezdetét lehetővé tegye, nem pedig azért, hogy tőlük a feltétel nélküli kapitulációt kikényszerítse.

A freiburgi érsek azzal a reményteljes hangnemben közölt vélekedésével is ellentétben áll a pápával, miszerint „a szakadás jelenleg áthidalhatatlan és a Pius tagok útja az Egyházon kívül vezet”. Az érsek szerint a Pius Közösség felől jelenleg „éles megnyilvánulások jönnek, melyek többé semmit nem mutatnak abból az eljárási módszerből, mely az Egyházban használatos, és ezért azt kérdezem magamtól, e mögött nem az áll-e, hogy a szakadás jelenleg áthidalhatatlan, és a Pius tagok útja az Egyházon kívül vezet”. Ha a Pius-püspökök új papokat szentelnének, az az egyházjog elleni vétség lenne, vélte az érsek. Esetleg meg kellene fontolni egy új kiközösítés lehetőségét, mondta.

A katolikus tradíciónak tehát nincs helye a német püspöki konferencia elnökének liberalitásában. Az ő ökumenizmusa pusztán a protestánsokkal való egységre szorítkozik. A „rundschau-online”-nak Zöllitsch az evangélikus „egyházzal” kapcsolatban ezt mondta: „Megértem azokat, akiknek az egység megteremtése túl lassúnak tűnik. De tudják, 25 évvel ezelőtt remélni sem mertem volna, hogy a berlini fal ilyen gyorsan ledől. Csaknem egy csoda történt, és ki tudja, mi milyen ajándékot kapunk az ökumenizmusban.” Mindazonáltal magunknak is „hozzá kell ehhez tenni, különben nem is fogadhatnánk el az ajándékot”.

Ezek után a summorum-pontificum.de újságírója feltette a kérdést, hogy „vajon az érsek valóban több egységet lát az elvált »püspöknőkkel«, akik soha nem foglalkoztak a pápával, mint az 1962-es misekönyv püspökeivel, akik éppen azon dolgoznak, hogy a római püspökkel való kapcsolatukat rendbe hozzák?”

E hírhez kapcsolódik a következő közlemény: bár a szubdiakónus-szentelést a német kerület részére áthelyezték Franciaországba (Ecône-ba), a papszentelésre idén is a németországi Zaitzkofenben (2009. június 27-én) kerül sor, melyen – csakúgy mint az előző években – magyar hívek egy csoportja is részt vesz.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA