Az utóbbi napok botrányainak folytatása
avagy
Hogyan pusztítja saját magát a katolikus Egyház – 4. fejezet

(forrás: www.kath.net – 2010. május 27-28.)

A honlapon nemrég jelentek meg a tudósítások az Egyházban lezajlott legújabb botrányokról „Hogyan pusztítja saját magát a katolikus Egyház” címmel. Most az ott vázolt események folytatása következik. Először az osztrák Eisenstadt-ból (Kismarton) a legújabb hír, majd a német Mixa em. püspökkel kapcsolatos legújabb fejlemények.


1.
A püspöki helynök szerint katasztrófának számít egy Rómához hű új püspök
(forrás: www.kath.net – 2010. május 27.)

Eisenstadt/Ausztria
Eisenstadt püspöki helynöke, Johannes Kohl a televíziónak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy ő ugyan nem fél egy lehetséges irányváltástól, „de – enyhén szólva – ez katasztrófa lenne a számunkra”. A jelenlegi megyéspüspök a korhatárt idén elérő Iby püspök az utóbbi időben egyre többször jelentkezett a nyilvánosság előtt Róma ellenes követelésekkel. (lásd a honlap Hivatalban levő katolikus püspökök kijelentései cikkét.

A televízióban nagy erővel folyik a spekuláció Iby utódának kilétéről. Iby püspök egyébként egészen az év végéig hivatalában akar még maradni.


2/a.
Úgynevezett „Pünkösdi nyilatkozat” Mixa püspök ellen
(forrás: www.kath.net – 2010. május 27.)

Augsburg/Németország
Az augsburgi egyházmegyében néhány nappal ezelőtt „Mi-vagyunk-az-egyház szellemben” egy úgynevezett Pünkösdi nyilatkozatot adtak ki, melyben a püspökség néhány alkalmazottja még egyszer leszámolt Walther Mixa püspökkel. Mindazonáltal a nyilatkozatnak semmi köze pünkösdhöz.
     Az iratban többek között ilyen mondatok szerepelnek: „Visszatekintve azt kérdezzük magunktól, hogyan következhetett az be, hogy Dr. Walther Mixa számos felelősségviselő figyelmeztetése ellenére Augsburg és előtte Eichstätt püspöke lett. Azon is tűnődünk, milyen rendszeren belüli tényezők járultak hozzá, hogy hivatalát olyan módon gyakorolhatta, mely számos sebet és mély szakadást hagyott hátra az egyházmegyében.”

A nyilatkozat megfogalmazói szerint az egyháznak okoz kárt, ha „a helyi egyház hangját nem veszik figyelembe”. Ezért ez a csoportosulás „Isten népének széles részvételét” óhajtja az új püspök kinevezésének folyamatában. Továbbá „a párbeszéd nyitott és őszinte módját” követelik, és azt, hogy „a laikusok képviselői nagyobb döntési hatáskört” kapjanak.

Az akció maga egy papok és laikusok részvételével megtartott találkozón indult el, miként erről a Münchner Merkur napilap beszámol, mely neveket is említ. „A pünkösdi nyilatkozat a bázisnak akar jelt adni”, írja az újság. A nyilatkozatot eddig körülbelül ezren írták alá, köztük egyházközségi referensek és hittantanárok.


2/b.
Kik a valódi szakadást-okozók?
(forrás: www.kath.net – 2010. május 28.)

Az augsburgi egyházmegyei igazgató, Josef Grünwald segédpüspök bosszankodott az egyházmegye katolikus vasárnapi lapjának most megjelent cikke miatt.
     Az újság, mely a német nyelvterület nem kevés egyházi újságjával ellentétben egyértelműen katolikus és Róma-hű irányt követ, a volt megyéspüspök, Walther Mixa állítólagos tisztára mosása után levelet kapott Grünwald-tól, melyben a segédpüspök ezt írta: „Az ilyen,szakmailag alkalmatlan és elfogult tudósítással Önök és az Önök újságja a szakadást segíti elő az augsburgi egyházmegyében, ez nem lehet és ennek nem szabad az egyházmegyei újság feladatának lennie.”

Egyébként a vitatott „Pünkösdi nyilatkozattal” kapcsolatban eddig Grünwald segédpüspöknek semmilyen állásfoglalása nem jelent meg.


2010. május 28.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA