A segédpüspök megakadályozta Mixa püspök jubileumi ünnepségeit
(forrás: www.kath.net – 2010. június 2. és 4.)

Augsburg/Németország
A sajtóban megjelent hírek szerint a visszalépett augsburgi püspök, Walter Mixa május végén Rómában töltött pár napot. A hírt június 2-án az augsburgi püspöki sajtóiroda szóvivőnője is megerősítette. A püspöknek Rómában tett látogatásáról, illetve utazásának céljáról nem nyilatkoztak.

Kathi Marie Ulrich, az egyházmegye szóvivőnője ezen felül azt a hírt is megerősítette, hogy az augsburgi dómban július 18-ára szervezett ünnepélyes nagymisét, melyet Mixa püspök pappá-szentelésének 40. évfordulója alkalmából ünnepeltek volna, a mostani vezetés lemondta. Az ugyanezen okból a Szent Péter Papi Közösség Wigratzbad-i templomába szervezett ünnep megtartását az egyházmegye adminisztrátora, Josef Grünwald segédpüspök akadályozta meg.

Június 4-én a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról számolt be, hogy Walter Mixa püspök rehabilitációja miatt utazott Rómába. Ez okból a Püspöki Kongregáció prefektusával, Giovanni Re bíborossal folytatott 90 perces beszélgetést.
     A találkozó során az egykori megyéspüspök azt mondta, hogy úgy érzi, igazságtalanul bántak vele. A FAZ szerint Mixa kijelentette, hogy a segédpüspök, Anton Losinger és az általános helynök, Karlheinz Knebel, akik a nyilvánosság nyomása alatt álltak, jelentették őt fel, és ezért követelték tőle, hogy adja be lemondását.
     A pápa maga eddig még nem fogadta Mixa püspököt, de a kath.net római egyházi köröktől arról értesült, hogy jelenleg azon igyekeznek egyesek, hogy ez a találkozó létrejöjjön. A Vatikánban a „Mixa-ügy” még definitív nincs lezárva.

E hír előzményeit lásd:
        Egy püspök nyilvános kivégzése
        Az utóbbi napok botrányainak folytatása

2010. június 12.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA