„Köszönet Münchennek”
avagy
A müncheni érsekség katolikus templomot bocsátott rendelkezésre az evangélikus teológusnő provokációjához

(forrás: www.summorum-pontificum.de, www.kath.net – 2010. május 13.)

München/Németország
A Münchenben megrendezett „Ökumenikus egyházi napok” (lásd a HÍREK fiókban az „Én nem megyek oda” című cikket) szervezőinek, de különösen a Német Püspöki Konferencia munkatársainak és szóvivőinek és a helyi megyéspüspöknek, Marx püspöknek, akik ezt a rendezvényt olyan melegen üdvözölték, kell megköszönni, hogy ennyire világosan bemutatták azt, amit ők „ökumené” alatt értenek, és amit még ilyen egyértelműen nem láthattunk tőlük.

Már az első nap felülmúlt minden várakozást: a német keresztények új reménysugara, Margot Käßmann asszony a zsúfolásig megtelt Mária-bazilikában a fogamzásgátló pirulát, mint a nők felszabadulását szolgáló „Isten ajándékát” dicsőítette (legalább nem „megváltást” mondott), és e kijelentéséért az Isten-házában zúgó tapsviharral és a médiában dicsérő szavakkal lett megjutalmazva.

Aki a gyerek- és anyahalálozás, valamint a túlnépesedés ellen akar harcolni, az „a születésszabályozásért, a fogamzásgátlók szabad hozzáféréséért fog síkra szállni”, mondta Margot Käßmann (aki korábban a német evangélikus egyház tanácsának elnöke volt, egészen addig, amíg ittasan nem kapták el autóvezetés közben).
     Az evangélikus „püspöknő” utalt az anyák magas halálozási számára a fejlődő országokban, valamint a világ népességének gyors emelkedésére. Akkor is, ha a fogamzásgátló sokak számára valami kétes hírű dolog, ebben az összefüggésben pozitív hatású lehet, mondta Käßmann.
     „Félelem nélküli szeretetről” van szó és „felelősségteljes apaságról”, folytatta. A nők számára a saját és különösen a gyerekek élete iránti aggodalom áll a középpontban. „Vagy éppen a döntés egy gyermekek nélküli életre, melyet egyházainknak nem kellene mindig egyformán lebecsülni”, mondta a müncheni katolikus érsekség székesegyházában az evangélikus egyház volt elnöknője.

Jézus mennybemenetelének ünnepén aztán egy „ökumenikus utolsó vacsora ünnepet” rendeztek az egyházak ökumenikus tanácsának – melybe a római egyház nem tartozik bele – úgynevezett Lima-liturgiájában. Ezt az „ókatolikus püspök”, Dr. Ring és az „evangélikus regionális püspöknő”, Breit-Keßler vezette, akik barátian megosztották azt, amit ők konszekrációnak neveztek – Dr. Ring a kenyeret, Breit-Keßler asszony a bort (vagy gyümölcslé volt?) vette kezébe. A jelenlévők megint nagy tetszésüknek adtak hangot, amikor az ókatolikus az ünnep kezdetén megjegyezte, hogy a közös eucharisztia-ünnep mellett és ellen felhozott érveket már elég sokáig cserélgették egymás közt, úgy hogy most „egyszerűen csináljuk”.

Ennél az „ünnepnél” ugyan nem volt jelen katolikus „kocelebráns”, de azok a katolikusok, akik püspökeik hívására ezen vagy valamely más programon lelkesen „az egység profetikus szellemét elővételezték”, ezt az üzenetet vihetik magukkal haza: „Egyszerűen csináljuk!” A méltó liturgia és a rítus formáiért való aggodalom e körülmények között nagyon is anakronisztikusnak tűnik.
     A jövőben ez lesz egyre inkább a kritériuma annak, hogy mi számít Krisztus Egyházának és mi az általános jólét emeléséért ügyködő szociális ügynökségnek.

(a fotón a müncheni Mária-dóm)


Utószó:
A hagyományhű katolikus internetes portálokon egyértelműen felismerhető egyrészt a nagyfokú rezignáció, másfelől a mélységes csalódás és az ezzel járó fáradtság érzése. Úgy tűnik, egyre jobban felismerik, hogy a pápa intézkedései semmit sem változtattak az Egyház helyzetén, sőt, a világgal való kiegyezés, a világnak való tetszés prioritása csak növekedett az elmúlt néhány évben. Most már csak az a kérdés, mikor veszik végre észre, hogy mindennek a vezetés gyengesége, vagy talán a nem-törődése, sőt szándékossága az oka. Éppen Münchennel kapcsolatban tűnik ez szembe, hiszen Mixa püspököt – ennek az ökumenikus találkozónak a házigazdáját – XVI. Benedek pápa nevezte ki nemrégen a München-Freising-i érsekség élére.

Azok számára, akik azzal mentik a helyzetet, hogy a katolikus vezetőknek nincs semmi közük a mostani ökumenikus napokhoz, annyi információ, hogy a német televízió külön adásban számolt be a megnyitóról, amelyen számos katolikus püspök, pap részt vett, akik integetve, tapsot aratva vonultak végig München főterén.

2010. május 15.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA