Az internet íratlan (minimális) erkölcse
A honlap saját ügyében

Írta: dr. Élthes Eszter

Jól emlékszem, hogy amikor Salzburgban megjelentek a házak tetején a parabola-antennák Pater Jasny, aki akkor az ottani Piuszos-kápolnában szolgált, gyakran prédikált a technika ezen új vívmánya ellen. Többek között azzal érvelt, hogy az antennákon található SAT kifejezés a Sátán rövidítése, ami szintén elárulja, hogy ezzel az ördög lopakodik be az otthonokba.
     Úgy gondolom, ez a megállapítás az internetre még sokkal inkább érvényes. Ugyanakkor tudjuk, hogy Isten görbe utakon is tud egyenesen írni, és ezért még egy olyan egyértelműen káros dolgot, mint az internet, is képes jóra is használni. A rengeteg példa között gondoljunk csak Pater Patrick Girouard kanadai Piuszos pap nemrég feltett cikkére – ha nem lenne internet, honnan tudhatnánk azokról az eseményekről, melyek a világ másik végén zajlanak? Különösen olyan eseményekről és emberekről, melyeket a „normális” média minden eszközzel tilt és titkol?

Pater Girouard így fejezte be nyilatkozatát: „És mivel én most már teljesen szabadon nyilatkozhatok, Önök, kedves Fivéreim és Nővéreim az Úrban, számíthattok a kiegyezés ellen folyamatosan növekvő ellenállási mozgalom internetes oldalain a rendszeres hozzászólásaimmal. Egy olyan mozgalomén, mely – úgy vélem – tényleg megérdemli a katolikus ellenállás nevet.”
     Ez a mondat jutott eszembe akkor is, amikor tegnap újra elolvastam Szűzanyánk La Salette-i üzenetét, melyben az a jövendölés is szerepel, hogy a végidőben mindenütt megismerik és terjesztik az igazságot. Ezt a Szentírásban is szereplő előrejelzést azzal szokás magyarázni, hogy a végidő egyik jele, hogy az egész világon hirdetik az Evangéliumot, de nem csak hirdetik, hanem el is fogadják.
     Nem lehet ezt a jóslást az internetre érteni? Arra, hogy a valóban hithű katolikusok – akiknek semmi más nem maradt mára, csak ez az eszköz – az interneten keresztül a világ miden tájáról értekezhetnek egymással, és megismerhetik az igazságot?

Nos, akárhogy is van, az tény, hogy a hithű katolikusok publikációi – pusztán relatív, nem pedig abszolút számban – feltűnően magas arányban vannak jelen a világhálón.

Az interneten az évek alatt kifejlődött egy sajátságos erkölcsi kódex, melyet a Magyar Kurír fogalmazott meg a legjobban. Ott ugyanis ez áll minden cikk alatt: Át lehet venni egy másik oldal cikkeit, amennyiben az átvevő feltünteti a forrást. Azt hiszem, ezt a módszert nem csak a katolikusok, de mások is így alkalmazzák, ez a minimum, amit mások szellemi termékének „elsajátítása” megkövetel.
     Ez a honlap is ezt a módszert alkalmazza: Ha magyar cikket vesz át, akkor is. Ha idegen nyelvű cikket, akkor a fordítással még saját szellemi munkát is fektet mások informálásának az érdekében. Ezen kívül, ha megadják, a cikkek írójának a nevét is közli.

A honlap meglétének nyolc éve alatt mindig voltak időszakok, amikor más honlap is átvett cikket a katolikus-honlapról, amennyire én tudom, hol betartva ezt az etikai szabályt, hol nem. Az viszont, hogy valaki folyamatosan abból tartsa fenn saját honlapját, hogy erről a honlapról egészében vagy részleteiben átvesz cikkeket, eddig még soha nem fordult elő! Úgy gondolom, ez akkor is páratlan etikátlanság – mondhatnám magyarul: pofátlanság, vagy erélyesebben: aljasság –, ha megadná a cikkek forrását. Csakhogy ezt ritkán teszi.
     Ráadásul gyakran úgy tesz fel cikkeket, hogy a katolikus-honlap több cikkéből összeollóz részeket, majd ezeket saját mondataival feldúsítva a saját neve alatt jelentet meg! És úgy is, hogy a nekem privátban küldött levelekből idéz, ezekből a küldőik előzetes engedélye után teszek fel részeket a honlapra, ők viszont engedélyüket nekem adják, nem pedig másnak!
     És mindezt csinálja úgy, hogy korábban nyilvánosan és magánban, mások előtt több ízben súlyosan megrágalmazott és lepocskondiázott! És úgy, hogy szellemiségünk, elveink teljesen különbözőek, tehát írásaink is más lelkiséget, elveket követnek!
     Az illető egy előregyártott programot használ – valószínűleg a Google-tól –, amivel azt is biztosítja a saját számára, hogyha valaki egy témát a Google-ban keres, akkor a keresett cikk eredeti helye előtt az az ő oldalán jön ki (mivel a Google – érthetően, a reklám kedvéért – a saját honlapjait hozza ki az első helyeken).
     Az illető „katolikus” blogján az előregyártott programban ilyen linkek is szerepelnek: „következő blog” – erre rákattintva elég furcsa, minden csak nem katolikus oldalak jelennek meg.

Végtelenül szomorúnak tartom, hogy a világ és az FSSPX felé (miközben az FSSPX olyanokat rúg ki, mint például Williamson püspök, Pater Girouard és a Brilon-Wald-i apácák) olyan ember képviseli a magyar katolikus tradíciót, mint ez az illető, akinek már eddigi tevékenysége is bőven bizonyította, hogy ilyen lelkülettel nem lehet az igazságot képviselni, Urunk Jézus Krisztust hitelesen szolgálni.

Ezen kívül szeretném felhívni a katolikus-honlap olvasóinak figyelmét, hogy nekem ezzel a honlappal és készítőjével semmilyen szellemi kapcsolatom nincs, hogy az általa képviselt szemlélet teljesen ellent mond az enyémnek. És azt is, hogy cikkeimet engedélyem, megkérdezésem nélkül használja, teszi fel sajátjaként, és hogy én ezt a viselkedést maximálisan elítélem, és erkölcstelennek tartom még az internet világában is!


Feltéve: 2013. április 8.


vissza

MAGYARORSZÁG oldalra                              a KEZDŐLAPRA