Dolan bíboros: „Bergoglio azonnal akceptálta a megválasztását”

Pár nappal ezelőtt a Obama csodálja Ferenc pápát című cikket ezzel a kérdéssel fejeztem be: „Kíváncsi vagyok, hogyan tudják az újkatolikusok ezt [mármint Ferenc legújabb interjúját] kimagyarázni: Egyik variáció: „Obama olyan hülye, hogy nem érti, mit mondott Bergoglio.” Másik: „Bergoglio csak színleg mond olyanokat, hogy mindenki úgy értse, ahogy például Obama is érti, de valójában egészen mást gondol.”
     Nos, abban igazam volt, hogy ki fogják magyarázni, mindent kimagyaráznak, amit Bergoglio, illetve a mindenkori zsinatutáni pápa [?] mond és tesz, de a megoldásban tévedtem. Ez ugyanis most úgy hangzik, hogy Bergoglio nem is mondta azokat, amiket mondott, azokat csak Scalfari találta ki. Ennek igazolására a következő híreket jelentették meg:


1.
Felfoghatatlan: A pápa-interjú jegyzetek és magnófelvétel nélkül készült
(forrás: www.kath.net – 2013. október 4.)

A „Le Figaro” francia lap október 4-én arról számolt be, hogy Scalfari kérdésükre azt közölte, hogy se hangfelvételt, se írásos jegyzeteket nem használt Bergoglioval folytatott beszélgetése során. Ugyanakkor leszögezte, hogy a pápa [?] a kész interjú nyilvánosságra hozatalába beleegyezett. Az elmúlt napokban a Vatikánban ismételten kétségbe vonták a szöveg kötelező erejét. A szöveg szerint a pápa [?] többek között a vatikáni udvart a pápaság „leprájának” nevezte. [Jellemző, hogy elsősorban ezen akadnak fenn, nem pedig a tanbeli szörnyűségeken.]
     Federico Lombardi SJ, a Vatikán szóvivője arra utalt, hogy a szövegnek nincs tanítóhivatali jellege, és nem lehet egy enciklikával összehasonlítani. [Nem is gondolja ezt senki, mindössze azt árulja el világosan, hogy mit gondol maga Bergogliio, aki ma a katolikus világ feje.]

A szeptember végén lezajlott beszélgetést a „La Repubblica” október 1-én hozta nyilvánosságra, és ezt a „L’Osservatore Romano” másnap, október 2-án változatlan formában leközölt.


2.
Dolan bíboros cáfolja a Scalfari-interjú konklávéról szóló részét
(forrás: www.kath.net – 2013. október 6.)

New York érseke, Timothy Dolan bíboros cáfolja a Scalfari-interjú konklávéról szóló részét, és ezzel megerősíti azokat a kételyeket, melyek az interjú megbízhatóságával kapcsolatban merültek fel. Bár Scalfari azt állítja, hogy az interjú megjelentetését Ferenc pápa [?] engedélyezte, az nem ismeretes, hogy vajon és ha igen, milyen alaposan olvasta át a kész szöveget a pápa [?].

Dolan bíboros október 5-én, a „National Catholic Reporter” lapnak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy Bergoglio bíboros megválasztása után egy külön teremben misztikus élményben részesülhetett volna. Dolan kijelentette, hogy Bergoglio nem hagyta el a Sixtusi kápolnát megválasztásának elfogadása előtt, vagyis a Bergoglio által az interjúban ezzel kapcsolatban mondottak nem felelnek meg az igazságnak.
     Dolan bíboros szó szerint: „Bergoglio bíboros semmiképpen nem hagyta el a Sixtusi kápolnát megválasztásának elfogadása előtt”, hanem csak utána. Ellenkezőleg, Bergoglio azonnal akceptálta a megválasztását, és csak ezután hagyta el a Sixtusi kápolnát, ahogy ez elő van írva, hogy a „könnyek termében” átöltözzön, mondta Dolan.

Korábban már Andrea Tornielli olasz vatikáni szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy egyáltalán nincs olyan szoba, amilyenről Bergoglio az interjúban beszél. És „több mint egy bíboros” – folytatja Tornielli – mondta neki, hogy Bergoglio nem ment semmilyen szobába választásának elfogadása előtt. Az előírás szerint sincs erre mód, hiszen az azt írja elő, hogy a választást azonnal verbálisan el kell fogadni, és ezután állítják ki a protokollt.


1.) A Scalfari interjú nem volt olyan hosszú, hogy azt egy képzett újságíró ne tudta volna megjegyezni, pláne azok után, hogy a kérdéseket nyilván előre megfogalmazta. Szegő András, a Nők Lapja ismert újságírója, aki többezer interjút készített a hazai közélet nevezetességeivel, elsősorban színészekkel és sportolókkal soha nem készített se jegyzeteket, se hangfelvételeket interjúi készítése során. [Ennek én szem- és fültanúja voltam, amikor férjemmel készített egy többoldalas interjút, amiben szó szerint idézett férjemtől.]
     2.) Az interjút Scalfari bemutatta Bergoglio-nak, hogy ő „alaposan” elolvasta-e vagy sem, az már róla és nem a megjelentetett szöveg hitelességéről árulkodik. Bergoglio betegesen exhibicionista, láthatóan minden vágya, hogy állandóan szerepeljen a médiában, és lehetőleg nagy botrányokat idézzen elő. Az interjú az Osservatore Romano-ban is megjelent, tehát hivatalosan abszolút hiteles. Ráadásul, aki olvasta az eddigi Bergoglio-megnyilatkozásokat, az valójában semmi meglepőt nem talál az interjúban, legfeljebb itt még egy lépéssel tovább ment. Ahogy Maeßen atya mondta, agresszivitása minden katolikus dologgal szemben napról-napra erősödik, de hát ez a „normális” menet a hittagadóknál.
     3.) Egyszerűen nevetséges, hogy egy szemtanú, azaz Dolan bíboros szavait úgy csavarják ki, hogy ez bizonyíték arra, hogy Scalfari hazudik (vagy legalábbis rosszul emlékezik). És nem úgy értelmezik, ahogy egyedül logikus, hogy Bergoglio fantáziál. Pedig ez is „normális” következménye eddigi szavainak, hiszen állandóan arról beszél, hogy mennyire szereti a misztikusokat, és azok mennyire közel állnak hozzá. Az ilyen beteg természethez hozzátartoznak az ilyen képzelgések, a végén már maguk sem tudják, hogy hazudnak vagy „csak” képzelődnek.


Végül álljon itt Scalfari elbeszélése az interjú előzményeiről, ami mindazok után, amit eddig Bergoglio tett, szintén teljesen igaznak tűnik, és pont azt bizonyítja, amit itt a megjegyzésekben leírtam.


3.
Ferenc a telefonban: „És? Nem aludt el közben?”
(forrás: www.kath.net – 2013. október 3.)

Hogy a pápa [?] szívesen nyúl személyesen a telefonkagylóhoz, időközben mindenütt tudott és jól dokumentált. Most a „Radio Vatikan” [nem egy bulvárlap!] egy újabb „csemegével” szolgál a „Pápa a telefonnál” című fejezethez. Scalfari a vatikáni rádiónak adott nyilatkozatában elmesélte ugyanis, hogy mik voltak az interjú előzményei.
     »Titkárnőm mobilon hívott, nagyon izgatottan, és ezt mondta: „A pápa van a vonalban.”« Előtte már folyt levélváltás az újságíró és Ferenc pápa [?] között. [lásd A pápa [?] párbeszédet akar folytatni a nem-hívőkkel]

Scalfari szó szerint ezt mondta: »Egyszer csak hallom a hangját: „Buongiorno, itt Ferenc pápa. Ön levelet írt nekem és találkozást kért. Mit szól keddhez 15 órakor?” – Ezt mondtam: „Perfekt.” – Megint ő: „A Santa Marta-ban.” – Én: „Bocsásson meg, de nem ismerem ki magam annyira, hol kell bemennem?”«

A telefonbeszélgetés végén Scalfari még beszámolt a pápának [?], hogy olvasta a jezsuita újságban megjelent maratón-interjúját. A pápa [?] spontán reakciója: „És? Nem aludt el közben?”


[Ne feledkezzünk meg arról mit mondott Urunk a botrányokról: „Jaj a világnak a botrányok miatt! Elkerülhetetlen ugyan, hogy botrányok ne forduljanak elő, mégis jaj annak, aki botrányt okoz. Ha kezed vagy lábad botrányt okoz, vágd le és dobd el. Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, két lábbal az örök tűzre kerülnöd.” (Mt 18,7-8)]


Feltéve: 2013. október 6.


vissza

a VATIKÁN oldalra                              a KEZDŐLAPRA