Vissza az úton Rómába
(forrás: www.summorum-pontificum.de és www.kreuz.net – 2008. április 29.)

Április 14-én Bernard Fellay püspök, a Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnöke a közösség híveinek és barátainak szóló legújabb körlevelében azt írta, hogy az ő véleménye szerint még nincs itt az ideje a pápával – a Rómával való teljes egységről – folytatandó tárgyalásoknak.

Pontosan két héttel később, április 28-án a Papi Közösséghez közel álló „Alpokon túli Redemptoristák” szerzetes-közösség vezetői egy nyilatkozatot tettek közzé, melyben az áll, hogy ők éppen ezt az időpontot látják bekövetkezni, és ezért nem tudják tovább vállalni annak felelősségét, hogy egy ilyen tárgyalás elöl kitérjenek.

Az Alpokon túli Redemptoristák egy körülbelül 60 főből álló szerzetes közösség, melynek „az angliai Kent grófságban, a Temze Sheppey szigetén fekvő első kolostorához az alapkövet Lefebvre érsek és a Szent X. Pius Papi Közösség áldásával és bátorításával 1988. augusztus 2-án fektettük le. Szent József közbelépésére 1999-ben abba a helyzetbe kerültünk, hogy Észak-Skócia partjai előtt fekvő Orkney Archipel egyik kis szigetét meg tudtuk vásárolni. Ezen a szigeten, melynek neve Papa Stronsay, nyitottuk meg a második házunkat (időközben ez lett az anyakolostor), mely a »Legszentebb Megváltónk a Golgotán Kolostor« nevet viseli. Ez a ház a jövendő misszionáriusoknak azt a kolostori magányt nyújtja, melyben felkészülhetnek a bűnbánatról és a megváltásról szóló prédikálásra.” (Fr. Michael Mary, C.SS.R.

Liquori Szent Alfonz (1698-1789), aki a redemptorista rendet alapította, szerzeteseinek szóló szabályzatát így foglalta össze: „karthauziak otthon és apostolok idegenben”.

Az Orkney szigetekhez tartozó piciny sziget, Papa Stronsay mindössze 75 hektár nagyságú. Legmagasabb pontja 13 méterrel áll ki a tengerszint fölé. A rend 2008. januárjában Új-Zélandon, Christchurch városkában nyitott újabb házat.

A mostani lépés első jelét idén február 8-án lehetett megfigyelni, amikor is az „Alpokon túli Redemptoristák” alapítója és általános vikáriusa, Fr. Michael Mary, C.SS.R. egy nyilatkozatban szólt hozzá a zsidók megtéréséről szóló nagypénteki ima megváltoztatásához: „Készséges engedelmességgel fogják az Alpokon túli Redemptoristák az újonnan promulgált könyörgést a zsidók megtérésére átvenni, ahogy azt Őszentsége XVI. Benedek pápa 2008. február 4-én elrendelte.”

A pápai rendelet készséges elfogadása azért bírt különös jelentőséggel, mert ugyanekkor Fellay püspök azt jelentette ki, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség nem fogadja el a könyörgés új változatát. Ennek ellenére, a Pius Közösség német nyelvű havilapjának (Mitteilungsblatt Nr. 351. April 2008. 14-17. oldal) idei áprilisi számában egy hosszú cikk jelent meg „Die harten Männer auf der Insel im Nordmeer” (Kemény férfiak az északi tengeri szigeten) címmel az Alpokon túli Redemptoristák közösségről, melyben még egy fotó is látható, ahol Fellay püspök egy csónakról áldást oszt a parton térdeplő szerzeteseknek.

De nem csak az Alpokon túli Redemptoristák jelentkeztek az Ecclesia Dei bizottságnál: Hoyos bíboros idén március 28-án a L'Osservatore Romanonak adott interjújában közölte, hogy a Barcelona melletti „Oase Jesu” (Jézus, a Legfőbb Pap Oázisa) kolostor tradicionális közössége is visszatért a Rómával való teljes egységbe. A kolostorban körülbelül 30, klauzúrában élő apáca él. A rend alapítónője kérte az Ecclesia Dei pápai bizottságtól helyzetük normalizálását. „Oase Jesu” szintén egyike volt a Szent X. Pius Papi Közösséggel jó kapcsolatot tartó szerzetes-közösségeknek.

Ha ezek után a redemptoristák mostani közleményét tekintjük, a helyzet egyre érdekfeszítőbb lesz. A közösség két vezetője Fr Michael Mary, C.SS.R. és Fr Anthony Mary, C.SS.R., a ugyanis egy jottányit sem enged a tradíció álláspontjából, és Lefebvre érsekre hivatkozva ezt mondja: „Ha XVI. Benedek pápa hajlandó nekünk megengedni, hogy mi teljesen és minden nyilvánvaló kompromisszum nélkül az Egyház időtlen tradíciójához és ennek a katolikus életben való kifejeződéséhez ragaszkodjunk, és ezzel együtt megkockáztatja velünk a tradíció kísérletét, milyen okunk lehet még diplomatikusan bocsánatot kérő, kinyújtott kezét visszautasítanunk.”

A közlemény fordítása „Az egységet kell keresnünk” cím alatt található, illetve eredeti angol szövege a Papa Stronsay blogján: http://papastronsay.blogspot.com/index.html

Kapcsolódó cikkek:
     – Az egységet kell keresnünk
     – Egy közlemény margójára


KÉPEK A REDEMPTORISTÁK SZIGETÉRŐL


a sziget jó időben ..

.. és viharban

a refektóriumban

úrnapi körmenet

temetés

egyszerű fogadalom-tétel

indulás a fogadalom tételre











és a fogadalom-tétel után


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA