Amiről Linzben és máshol is valójában szó van
(forrás: www.profil.at – 2009. február 21.)

Figyelmeztetés: Ugyan igaz az a mondás, hogy egy csecsemőnek minden vicc új, és ezért talán helyesebb lenne minden olyan hír előtt, mely egy régebbinek a folytatása, bizonyos mértékig ismertetni az előzményeket is, a mostani hír-áradat miatt ez szinte lehetetlen. Ezért arra kérem az olvasókat, hogy a „frissítés” oldalon nézzenek utána az elmúlt hetek cikkeinek, azokban megtalálják mindennek az előzményét.


A címben feltett kérdésre a választ igen nyíltan a profil.at osztrák internetes magazin adta meg egy hosszú és eléggé gusztustalan cikkben. Ebből következik most néhány idézet:


Valójában a zsoltárokról és ezek spirituális tartalmáról kellett volna beszélgetniük, de a napirend már azelőtt felborult, hogy a „Wir sind Kirche” (= mi vagyunk az egyház) szervezet mintegy két tucat aktivistája a St. Gertrud plébánián összeült volna. Jámbor énekek helyett ezen a szerdai napon Währing, Bécs nyárspolgári kerületében a laikus- és papi mozgalom bibliaóráját a lázadás szele járta át.

„Az egyház történelmében mégis csak egyedülálló dolog, hogy az egyházi nép a pápával szemben érvényt szerzett az akaratának” – mondta egy aktivista diadalát alig kendőzve. Most kell kihasználni a pillanat adta előnyt. „Olyan, mint Dávid harca Góliát ellen, de most végre meg van a lehetőségünk a mélyreható változások kieszközlésére” – vélte egy harcos nyugdíjas nő. Az est végén elénekelték a „By the Rivers of Babylon” slágert, amihez egy idős asszony jókedvűen táncot lejtett.

Gerhard Wagner segédpüspöki kinevezésének kikényszerített visszavonása óta az egyházon belüli reformerek szárnyalásban vannak. Máris előrángatják ugyanazt az öt követelésüket, melyekért az 1995-ös népszavazás során ötszázezer aláírást gyűjtöttek. Ezek: a laikusok nagyobb beleszólása, a nők egyenjogúsága és a papi szolgálatuk engedélyezése, a kötelező cölibátus eltörlése, emberbarátibb törvények a szexualitás terén, a homoszexuálisok respektálása, „boldog üzenet a fenyegető üzenet” helyett.

Róma megfeszítette a húrt. A Pius Közösségnek adott kegyelem, az engedékenység a holocaustot tagadó Lefebvre-püspök, Richard Williamsonnal szemben – és aztán még ez a nem megbeszélt Windischgarsten-i fundamentalista plébános segédpüspökké való kinevezése: az egyházi nép nagy részének ez már túl sok volt.

„Az osztrák egyházban már régóta tűz lappang a tetőn”, mondta Paul Zulehner bécsi pasztorál-teológus. „És mit tesz eközben a pápa? Ott olt, ahol nem ég, és víz helyett benzint használ.” A hatás természetesen ennek megfelelő. Különböző laikus csoportok már zavaró akciókat szerveztek a március végén a linzi dómban tervezett püspökszentelésre, és az egyházi adó bojkottálásáról tanácskoznak. Jámbor esperesek is átálltak a felkelőkhöz.

Schönborn bíboros ebben a helyzetben mutatta meg vezetői erejét. Rómában személyesen járt közbe azért, hogy gondolják újra Wagner kinevezését. Wagner püspöksége hatalmas károkat okozott volna. …

A „Wir sind Kirche” szervezet jövő hétre zárt ülésen akarja a konkrét lépéseket megtárgyalni a püspökökkel a szükséges reformokról folytatandó beszélgetés számára. Amennyiben a püspöki konferencia továbbra is visszautasítja az ilyen megbeszéléseket, a szervezet a híveket az egész országra kiterjedő adófizetési bojkottra szólítja fel.

A linzi egyházjogász professzor, Bruno Primetshofer a problémát inkább a Vatikánban látja. „Attól félek, hogy a pápa régen elveszette a lába alatt a talajt. Vidéki plébániákon vagy kiskocsmákban egyszerű emberekkel kellene beszélgetnie. Csak attól tartok, nem teszi ezt meg.”

Az előzményeket lásd a következő cikkekben:
       Ami a New Orleans-i hurrikán történetéből kimaradt
       A katolikus Egyház újabb veresége?
       Egyházjogilag egyedülálló eset
       A vég


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA