Mixa püspök egyelőre visszavonul a hallgatás idejére
(forrás: www.kath.net – 2010. július 1.)

XVI. Benedek pápa július 1-én, csütörtökön egy órás kihallgatáson fogadta Augsburg volt püspökét, Walter Mixa-t, jelentette a vatikáni rádió.

A Vatikán a találkozóval kapcsolatban a következő nyilatkozatot tette közzé:

A Szentatya július 1-én kihallgatáson fogadta Augsburg nyugalmazott püspökét, Msgr. Walter Mixa-t. A pápa a püspök május 4-i levelében kért – az augsburgi egyházmegye főpásztori és a német katona-püspöki hivatalból való – felmentésének eleget tett; e döntés véglegességét az audiencián ismét leszögezték.

Mixa püspök visszavonul a hallgatás, az összeszedettség és az ima idejére, és a gyógyulások és kibékülések bizonyos periódusa után, mint más nyugalmazott püspök, az utódával való egyetértésben a lelkipásztorkodás feladatainak végzésére fog egyházmegyéjében rendelkezésre állni.

Mixa püspök hangsúlyozta, hogy püspöki szolgálatait mindig igyekezett szívesen és lelkiismeretesen végezni. Mindazonáltal igaz őszinteséggel és alázattal megerősítette azon vallomását, hogy hibákat és tévedéseket követett el, melyek a bizalom elvesztéséhez vezettek, és lemondását elkerülhetetlenné tették.

Mixa püspök ismételten bocsánatot kért hibáiért, mindazonáltal joggal kéri, hogy hibái miatt azt a jót, amit tett, ne egészen felejtsék el.

A Szentatya azon reményének adott hangot, hogy ez a bocsánatkérés nyitott fülekre és szívekre talál. A gyakran mértéktelen polémia ideje után a kibékülést óhajtja, az Úr irgalmasságának lelkületében egymás új kölcsönös elfogadását és az ő vezetésére való hívő ráhagyatkozást.

A Szentatya mindenekelőtt arra kéri a társakat a püspöki hivatalban, hogy Mixa püspökkel az eddigieknél jobban éreztessék baráti közelségüket, megértésüket és a helyes út megtalálásához szükséges segítségüket. A pápa az augsburgi egyházmegye összes hívőjét arra kéri, hogy újra közeledjenek egymáshoz, és tárt szívvel fogadják azt a püspököt, akit majd Mixa püspök utódául ki fog nevezni.

A világ az ellentétek és a bizonytalanság korában a keresztények közös tanúságtételére vár, melyet ők a feltámadt Úrral való találkozásuk révén képesek megadni, és amelyben egymásnak és az egész társadalomnak segítenek abban, hogy megtalálják a jövőbe vezető helyes utat.

E hír előzményeit lásd:
        Egy püspök nyilvános kivégzése
        Az utóbbi napok botrányainak folytatása
        A segédpüspök megakadályozta Mixa püspök jubileumi ünnepségeit
        Amikor a hitetlenség a hitet és uralomvágy a jogot kiszorítja
        Melyik a nagyobb hírnévrontás?

2010. július 6.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA