Egy esperes a nyilvánosság előtt vállalta barátnőjét
(forrás: www.kath.net – 2009. március 7.)

Figyelmeztetés: Ugyan igaz az a mondás, hogy egy csecsemőnek minden vicc új, és ezért talán helyesebb lenne minden olyan hír előtt, mely egy régebbinek a folytatása, bizonyos mértékig ismertetni az előzményeket is, a mostani hír-áradat miatt ez szinte lehetetlen. Ezért arra kérem az olvasókat, hogy a „frissítés” oldalon nézzenek utána az elmúlt hetek cikkeinek, azokban megtalálják mindennek az előzményét.


Linz/Ausztria
A linzi egyházmegye egyik esperese, Josef Friedl egy pódium-eszmecserén a nyilvánosság előtt elismerte, hogy barátnője van, akivel egészen nyíltan együtt él, mert ő a „kényszer cölibátust” nem fogadja el. Azt is elmesélte, hogy ő ebben a kérdésben „a lelkiismeretére támaszkodik”, és hogy egyházközségében – Ungenach helységben – ez semmilyen problémát nem okoz.

Friedl esperes-plébános ahhoz a 31 espereshez tartozik, akik február elején egy illegálisan szervezett összejövetelen Gerhard Wagner plébános, kinevezett linzi segédpüspök ellen elindították a támadást. A „Welt” egyik cikkében arról számol be, hogy a linzi egyházmegyében nem csak Friedl, de sok más esperes is nyíltan ignorálja a cölibátust.

A fent említett vitakörben, melyet a zöld párt szervezett, „Hova megy az Egyház és a társadalom” címmel, Friedl mellett a Wagner-ellenes és „El-Rómától” mozgalom több más képviselője is részt vett.


Az előzményeket lásd a következő cikkekben:
       Ami a New Orleans-i hurrikán történetéből kimaradt
       A katolikus Egyház újabb veresége?
       Egyházjogilag egyedülálló eset
       A vég
       Amiről Linzben és máshol is valójában szó van


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA